Apa dulce produsă din topirea gheților antarctice, plus vântul crescut a redus cantitatea de oxigen din Oceanul de Sud și a făcut-o mai acidă și mai caldă, potrivit noilor cercetări conduse de geoscientiștii Universității din Arizona.
Cercetătorii au descoperit că apele Oceanului de Sud s-au schimbat prin compararea măsurătorilor de bord efectuate din 1990 până în 2004 cu măsurările efectuate de o flotă de roboți echipați cu microsensor, din 2012 până în 2019. Descoperirea a determinat echipa de cercetare să îmbunătățească modelele de computer pentru schimbările climatice actuale, pentru a reflecta mai bine schimbările de mediu din jurul Antarcticii.
Cercetarea este prima care a încorporat apa dulce crescută a Oceanului de Sud plus vânt suplimentar într-un model de schimbări climatice. Echipa a folosit modelul ESM2M al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice.
Acum, modelele vor putea face o treabă mai bună de a prezice schimbările viitoare de mediu în Antarctica și în jurul acesteia. Oceanul de Sud preia cea mai mare parte a căldurii produse de încălzirea globală antropică.