Căldurile insuportabile continuă să afecteze Europa, dar și Statele Unite, acolo unde mai bine de o treime din țară se află sub avertizare de căldură. Temperaturile amintesc de evenimentele anului 2021, atunci când aproape 1.500 de oameni au murit în timpul unui val de căldură de la sfârșitul lunii iunie, temperaturile medii din Europa, Statele Unite și Canada atingând atunci valori duble.
Temperaturile vor crește, conform celei mai recente analize a modelelor de circulație atmosferică și a emisiilor cauzate de oameni. Descoperirile, publicate în Advances in Atmospheric Sciences, ar putea explica, de asemenea, valurile de căldură de anul acesta.
Echipa de cercetare a descoperit că gazele cu efect de seră sunt motivul principal pentru creșterea temperaturilor în trecut și probabil că vor continua să fie principalul factor care contribuie la aceste creșteri și în prezent. Cea mai mare parte din această probabilitate crescută este rezultatul gazelor cu efect de seră.
„În această lucrare, am studiat procesele fizice ale variabilității interne, cum ar fi modelele de circulație atmosferică și forțarea externă, cum ar fi gazele antropice cu efect de seră.” Tiparele de circulație atmosferică descriu modul în care aerul circulă și influențează temperatura aerului de suprafață în jurul planetei, ambele putându-se modifica pe baza încălzirii naturale de la Soare și a variației interne a atmosferei, precum și a rotației Pământului”, a declarat autorul principal Chunzai Wang, cercetător în cadrul studiului.
„Modelul Pacificului de Nord și modelul Arctic-Pacific Canada au apărut împreună cu fazele de dezvoltare și maturitate ale acestor valuri de căldură, în timp ce modelul Americii de Nord a coincis cu decăderea și mișcările spre est ale valului de căldură”, a spus Wang. „Acest lucru sugerează că valul de căldură a provenit din Pacificul de Nord și din Arctica, în timp ce modelul Americii de Nord a scos canicula în afară”.
Dar tiparele de circulație atmosferică pot să apară împreună și să existe înainte fără a declanșa un val de căldură extrem. Wang și echipa au folosit modelele organizate, testate și evaluate la nivel internațional din Programul Mondial de Cercetare a Climei.
„Din modelele CMIP6, am descoperit că este probabil ca încălzirea globală asociată cu gazele cu efect de seră să influențeze aceste trei variații ale modelului de circulație atmosferică, care, la rândul lor, au condus la un eveniment de caniculă mai extrem”, a mai spus Wang. „Dacă nu se iau măsurile adecvate, probabilitatea de apariție a valurilor de căldură extreme va crește și va avea un impact suplimentar asupra echilibrului ecologic, precum și asupra dezvoltării sociale și economice durabile”.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *