Informații generale:

Titlu : Cercetări privind capacitatea instituţională a parteneriatului public-privat de a participa activ la performarea agriculturii în plan randamental, economic, social şi de mediu.

CSCBAS este coordonator al proiectului și principal beneficiar.

Parteneri:

Partener 1: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea;
Partener 2: Academia de Studii Economice;
Partener 3: Institutul Național de Cercetări Economice ”Costin C. Kirițescu”.

Durata contractului : 31.07.2023-31.12.2026

Valoarea contractului (sursa-buget de stat – total estimat): 1.400.000 lei, din care:

– pentru anul I, 2023, (sursa-buget de stat): 215.600 lei, termen de finalizare la data de: 31.10.2023;

– pentru anul II, 2024, (sursa-buget de stat): 431.200 lei, termen de finalizare la data de 31.10.2024;

– pentru anul III, 2025, (sursa-buget de stat): 431.200 lei, termen de finalizare la data de: 31.10.2025;

– pentru anul IV, 2026, (sursa-buget de stat): 322.000 lei, termen de finalizare la data de: 31.10.2026.

Rezumatul proiectului

În spiritul creșterii rolului factorilor locali în gestionarea politicilor publice este necesară întărirea, consolidarea și dezvoltarea relațiilor instituționale de tip parteneriat public-privat (PPP) în agricultură.

În acest context, instituțiile bazate pe PPP au un rol determinant în piața transferului de cunoaștere, prin promovarea elementelor de progres, atenuarea efectelor factorilor de risc natural, precum și în dezvoltarea unei agriculturi inteligente, reziliente și diversificate atât în sectorul vegetal cât și zootehnic.

Toate acestea vor avea ca rezultat creșterea randamentelor, precum și a eficienței economice sociale și de mediu.

Proiectul își propune să întărească capacitatea instituțională a relațiilor de tip PPP, ca suport al sporirii competitivității în sectorul vegetal și cel de creștere al animalelor, prin dezvoltarea și intensificarea structurilor de tip asociativ, având ca rezultat revitalizarea sectorului de creștere a animalelor și stimularea utilizatorilor de suprafețe agricole pentru practicarea unei agriculturi durabile.

Rezultate scontate

–             Studiu asupra stadiului actual al sistemului instituțional de tip parteneriat public-privat în agricultură;

–             Studiu asupra factorilor de risc care influențează funcționarea în plan instituțional a relațiilor de tip PPP;

–             Studiu socio-economic și de mediu pentru evidențierea și motivarea pilonilor de forță în susținerea PPP;

–             Studiu la nivelul unor state membre ale UE, cu experiență și rezultate semnificative în promovarea, susținerea și funcționarea în plan instituțional a relațiilor de tip parteneriat public-privat;

–             Identificarea instituiților partenere cu grad de cunoaștere ridicat în domeniul factorilor naturali de risc;

–             Promovarea unor modele de parteneriate dintre instituțiile PPP și cele care au un grad de cunoaștere ridicat în gestionarea factorilor naturali de risc;

–             Identificarea instituțiilor generatoare și promotoare de progres tehnic și tehnologic din agricultură;

–             Promovarea unor modele de parteneriate dintre instituțiile parteneriat public-privat și instituțiile generatoare și promotoare de progres tehnic și tehnologic din agricultură;

–             Inițierea de către instituțiile parteneriat public-privat ale unor acțiuni prin care să se asigure transferul de cunoaștere de la instituțiile generatoare de progres tehnologic, către actorii zonali din agricultură. Reprezentative vor fi: a. în sectorul vegetal, loturile demonstrative de tip extensie pentru soiuri certificate și tehnologii românești; b. în sectorul creșterii animalelor, rasele de animale și păsări productive românești cu tehnologii sustenabile.

Plan de realizare

Faza 1 – 31.10.2023

Studii asupra sistemului instituțional de tip PPP și al factorilor de risc care influentează funcționarea acestora

Activități de diseminare comune (Realizare pagina web proiect; Realizare comunicate de presă – 3 apariții în mediul on-line sau print; Realizare 1 model de flyer de prezentare proiect (200 buc tipărite); Participări în cadrul conferințelor de specialitate – 2; Realizare poster proiect.)

Activitate 1.1. Studiu asupra stadiul actual al sistemului instituțional de tip PPP în agricultură (CSCBAS, INCD Fundulea, ASE, INCE)

Activitate 1.2 – Studiu asupra factorilor de risc care influențează funcționarea în plan instituțional a relațiilor de tip PPP în agricultură având în vedere specificitatea celor 2 sectoare importante de activitate din agricultură – vegetal și creștere animale (INCD Fundulea, ASE, INCE)

Plan de realizare

Faza 3 – 31.10.2025

Identificarea instituțiilor generatoare și promotoare de progres tehnic și tehnologic din agricultură și inițierea unor acțiuni prin care să se asigure transferul de cunoaștere

Activități de diseminare comune (Actualizare pagina web proiect; Realizare comunicate de presă – 3 apariții în mediul on-line sau print; Organizare work-shop-uri la nivel de instituții parteneriat public-privat cu personalități din cercetare, învățământ superior, mediul academic și beneficiarii finali – 2; Organizare vizite de lucru între instituțiile bazate pe parteneriate public-privat si actorii zonali din agricultură – 4; Realizare flyere de prezentare proiect şi rezultate (100 buc tipărite); Contactare asociații de producători din domeniul agricol în vederea diseminării rezultatelor proiectului şi identificării nevoilor şi problemelor cu care se confruntă actorii zonali din agricultură (minim 15 asociații contactate); Organizare conferință – 1; Participări în cadrul conferințelor de specialitate – 4; Participări în cadrul târgurilor și expozițiilor din domeniu – 2).

Activitate 3.1. Identificarea instituțiilor generatoare și promotoare de progres tehnic și tehnologic din agricultură (vegetal și animal) (CSCBAS, INCD Fundulea, INCE)

Activitate 3.2.  Inițierea de către instituțiile PPP ale unor acțiuni prin care să se asigure transferul de cunoaștere de la instituțiile generatoare și promotoare de progres tehnic și tehnologic din agricultură, către actorii zonali din agricultură. Reprezentative vor fi: a. în sectorul vegetal, loturile demonstrative de tip extensie pentru soiuri certificate și tehnologii românești; b. în sectorul creșterii animalelor, rasele de animale și păsări productive românești cu tehnologii sustenabile. (CSCBAS, INCD Fundulea, ASE)

Plan de realizare

Faza 4 – 31.10.2026

Promovarea unor modele de parteneriate dintre instituțiile PPP din piața cunoașterii din agricultură

Activități de diseminare comune (Actualizare pagina web proiect; Realizare comunicate de presă – 3 apariții în mediul on-line sau print; Participări în cadrul conferințelor de specialitate – 2; Participări în cadrul târgurilor și expozițiilor din domeniu – 2; Publicare articole în reviste de specialitate – 2; consultanță către fermieri/asociații de fermieri; formare fermieri; focus grup – 2 sesiuni.)

Activitate 4.1. Promovarea unor modele de parteneriate dintre instituțiile PPP și instituțiile generatoare și promotoare de progres tehnic și tehnologic din agricultură (CSCBAS, INCD Fundulea, ASE, INCE)

Activitate 4.2. Promovarea unor modele de parteneriate dintre instituțiile PPP și cele care au un grad de cunoaștere ridicat în gestionarea factorilor naturali de risc. (CSCBAS,  ASE)

Diseminarea proiectului si a rezultatelor obtinute. Activitățile de diseminare vor fi realizate în comun. Chiar dacă pagina web a proiectului va fi găzduită de către CP, toți partenerii vor furniza materiale de diseminare pentru a fi postate.

Articole științifice vor fi publicate în reviste ISI / BDI / Proceedings etc.

Pliantele/buletinele informative/flyere vor fi distribuite actorilor PTC în cadrul unor manifestări de diseminare (târguri, expoziții, conferințe, work-shop etc.).

Activitățile de diseminare vor fi realizate cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Comunicare pentru realizarea proiectului. Comunicarea între parteneri se va face prin toate canalele disponibile (poștă electronică și transfer de date, servicii curierat, soluții cloud, comunicare GSM, fax, etc.), fără a impune, restricții privind frecvența, modalitatea și volumul comunicării. Teleconferinte/întâlniri fizice vor fi organizate periodic pentru a favoriza discutarea stadiului de implementare al proiectului. Progresul și eventualele obstacole vor fi discutate în cadrul fiecărei întâlniri. Dacă situația o va impune, ședințele de proiect pot avea și frecvențe mai reduse.

CSCBAS este partener în cadrul proiectului ADER 22.1.2./18.07.2023 ”Modele tehnico-economice de reducere a vulnerabilităţii veniturilor exploataţiilor zootehnice faţă de schimbările climatice”.