Altitudinea celui mai înalt munte din lume este subiect de dezbateri de decenii. Nepalul a organizat o expediţie similară anul trecut.
Un grup de cercetători chinezi a ajuns pe vârful Everest, într-o expediţie care are ca scop să determine cu acurateţe altitudinea celui mai înalt munte din lume.
Înălţimea exactă a Everestului, al cărui vârf este situat între Nepal şi China, este subiectul unei dezbateri de decenii.
Oficial, Everestul se ridică la 8.848 de metri deasupra nivelului mării, dar această cifră a fost stabilită de o echipă de experţi indieni în 1954.Cea mai recentă expediţie organizată de China datează din 2005, când s-a stabilit că muntele are o altitudine de 8.844,43 de metri, o cifră care nu ţine cont de zăpada şi gheaţa de pe vârf.
Nepalul a decis să includă stratul de gheaţă şi consideră că Everestul are o înălţime cu patru metri mai mare.
De asemenea, există suspiciuni că înălţimea lui s-a modificat după cutremurul din Nepal din aprilie 2015, care a avut o magnitudine de 7,8. Cutremurul a modificat înălţimea unor zone din Nepal cu până la 10 metri, prin deplasarea plăcilor tectonice.
înălţimea muntelui va fi măsurată cu ajutorul sistemului de navigare prin satelit Beidou.
Anul trecut, şi o echipă de specialişti desemnată de Guvernul din Nepal a măsurat înălţimea muntelui, cu ajutorul unui nou sistem global de navigare prin satelit.
Nu se ştie deocamdată când vor fi publicate noile date, însă China şi Nepalul au convenit anul trecut să facă un anunţ comun.
Prima cucerire a Everestului a fost realizată în 29 mai 1953 de către Sir Edmund Hillary şi Tenzing Norgay.