În timp ce studiau genele din plopi care controlează formarea de calus (țesut vegetal care se dezvoltă, pe rănile diferitelor organe ale plantei, cicatrizându-le), cercetători ai departamentului de Biodiversitate de la Oak Ridge National Laboratory (ORNL) au descoperit existența unor rețele genetice care la baza formării tumorilor în mai multe tipuri de cancer umane.

Echipa de cercetare a descoperit, cu o oarecare surpriză, că plantele și oamenii au aceleași gene care declanșează sau suprimă creșterea necontrolată a clusterelor de calus care formează celule în plop și tumori la om.

Genele s-au dezvoltat cu miliarde de ani în urmă, când plantele și animalele au împărtășit, cel mai probabil, un strămoș comun.

”Nu ne-am gândit niciodată că astfel de gene ar putea fi conservate atâta vreme”, a recunoscut biologul Wellington Muchero.

Constatările cercetării, detaliate pe blogul științific PLOS One , vor avea aplicații în dezvoltarea unor instalații mai bune pentru producția de bioenergie, precum și identificarea de obiective noi pentru tratamentul cancerului.

Un avantaj pentru bioenergie

Plopii reprezintă – de mai multă vreme – o mare promisiune ca recoltă de bioenergie. Oamenii de știință de la Centrul de Biodiversitate, Bioenergie și Inovare la ORNL studiază variațiile genetice în mai multe plante perene lemnoase care pot crește rezistența la secetă și la boală și care produc mai multă biomasă pentru a fi convertită în biocombustibili și bioproduse.

Setul de instrumente al cercetătorilor include editorii de gene cum ar fi CRISPR/CAS-9, o bază de date puternică de informații genomice din 882 de soiuri de plop, capabilități de calcul de înaltă performanță și expertiză care se întinde pe mai multe instituții. Situația pentru îmbunătățirea caracteristicilor cheie din plop, conform lui Muchero, este formarea de calus.

Unele plante dezvoltă calus cu ușurință. Echipa de cercetare a folosit frunze tăiate din plopi de diferite genotipuri pentru a determina care variații genetice au ca rezultat formarea de calus. Analiza lor a identificat genele care declanșează diviziunea rapidă a celulelor și genele care o restricționează.

„Formarea de calus este un pas important în crearea de noi plante modificate genetic”, a mai spus Muchero. „Regenerarea rapidă a plantelor este unul dintre obiectivele la care ne străduim. Rezultatul poate fi o rețetă pentru stoparea cancerului la om”, a declarat și Jerry Tuskan, cercetător li director la ORNL.

Direcționarea noilor tratamente pentru cancer

Toate cele opt genele cheie pentru formarea de calus de plop au echivalențe la om. Aceleași gene sunt asociate cu boli specifice, incluzând leucemia mieloidă cronică, cancerul de sân și cancerul de stomac. În timp, ce aceste gene care cauzează cancer sunt bine cunoscute, numai examinarea acestora în plop a arătat că oamenii de știință pot vedea conexiunile dintre genele hub și gama de gene asociate care joacă un rol în reglementarea lor.

Un medicament nou poate inhiba funcționarea unei enzime asociate, de exemplu cu cancerul, și poate astfel opri declanșarea unei tumori. Plopii ar putea ajuta la producere a medicamentelor.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *