Un nou studiu a ajuns la concluzia că variaţiile necesarului de energie pentru funcţionarea creierului influenţează greutatea acestora.

Creşterea în greutate are loc atunci când cantitatea de energie consumată prin activitate este mai mică decât cantitatea de energie obţinută prin hrană. Acesta pare a fi un fapt elementar, care a devenit cunoaştere comună. Ce este mai puţin cunoscut este faptul că atunci când vorbim de copilărie, în medie, jumătate din cantitatea de energie pe care un micuţ o foloseşte se duce către funcţionarea creierului.

Într-un articol publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, Christopher Kuzawa de la Universitatea Northwestern şi Clancy Blair de la New York University School of Medicine au teoretizat că variaţiile necesarului energetic al creierului în perioada copilăriei pot influenţa creşterea în greutate.

„Atunci când copiii au vârsta de 5 ani, creierul lor foloseşte aproximativ jumătate din energia pe care o asimilează. Şi, totuşi, nu ştim cum variază acest consum între copii”, au scris autorii în articol.

„Un scop major al lucrării noastre este să atragem atenţia asupra acestui vid informaţional şi sperăm că cercetătorii vor fi încurajaţi să efectueze aceste măsurători în cadrul viitorelor studii legate de dezvoltarea copiilor, mai ales în cazul studiilor care se concentrează asupra luării în greutate şi a riscului de obezitate”.

Autorii subliniază faptul că este important ca oamenii de ştiinţă să identifice dacă şi în ce măsură, programele educaţionale concepute să încurajeze dezvoltarea cerebrală a copiilor, au o influenţă asupra consumului de energie al creierului.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *