Stimate Doamne și Stimați Domni,     

 

Îmi face o deosebită plăcere să particip cu acest cuvânt de salut la Conferința științifică internațională dedicată Zilei Mondiale a Biodiversității. Biodiversitatea – definită ca multitudine a organismelor vii de pe planeta Pământ la nivel genetic, al speciilor, al populațiilor și al ecosistemelor, joacă un rol fundamental în funcționarea uimitorului agregat al ecosistemului planetar care face posibilă viața pe planetă, nu numai pentru oameni, dar și pentru milioane de alte specii. Datorăm biodiversității fapte elementare ale vieții ca accesul la aer curat, apă potabilă, soluri fertile, păduri sau mări și oceane ce adăpostesc felurite viețuitoare.

O altă funcție vitală a biodiversității este să asigure reziliența ecosistemului, care înseamnă, așa cum știm, capacitatea sistemului de ași reveni după turbulențe și de a putea absorbi stresul. În lipsa unor evenimente catastrofale, biodiversitatea a fost relativ constantă de-a lungul Istoriei umane din ultimul mileniu. Se estimează că aproximativ 0,1-1,0 milioane dintre cele aproximativ 30 milioane de specii existente, dispar pe an în mod natural.

Biodiversitatea s-a aflat recent în centrul atenției mondiale cu un avertisment al oamenilor de știință că dispariția speciilor s-a accelerat în ultimii 5 ani datorită presiunilor economico-sociale ale Omenirii, datorate nu numai creșterii populației, dar și așteptărilor nerealiste privind creșterea economică nelimitată în condițiile unor limite obiective ale ecosistemului. Aproximativ 10% din insecte, peste 30% din corali și fauna marină și peste 40% din creaturile amfibiene sunt amenințate să dispară în viitorul foarte apropiat, după cum relevă un studiu recent despre biodiversitate al Națiunilor Unite. Studiul avertizează că dispariția speciilor reprezintă un risc pentru bunăstarea mondială a Omenirii de aceeași anvergură ca și schimbarea climatică și recomandă “schimbări radicale” la nivel local, național și mondial pentru oprirea impactului negativ al Omenirii asupra planetei. Eu cred că distrugând biodiversitatea, riscăm nu numai bunăstarea Omenirii, dar punem în pericol chiar existența magnificului sistem de suport al vieții pe care îl reprezintă natura.

Manifestarea științifică internațională de astazi, organizată sub egida Centrului de Studii și Cercetări pentru Biodiversitate Agrosilvică al Academiei Romane, poate juca un rol important în producerea schimbării necesare a felului în care tratăm natura.  Cred că Einstein avea dreptate când spunea că “avem nevoie de un mod complet nou de a gândi dacă dorim ca Omenirea să supraviețuiască”. Orice contribuție la înțelegerea misterului pe care îl reprezintă biodiversitatea poate aduce această schimbare radicală a modului nostru de gândire.

Îmi exprim speranța că lucrările acestei conferințe științifice fac parte din această necesară schimbare.

Prof. univ. Dr. Gabriela SABĂU – School of Science and the Environment, Memorial University, Grenfell Campus, Canada

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *