Diavolul tasmanian s-a confruntat cu o perioadă dificilă în ultimii 30 de ani, populația fiind la un pas de dispariție din cauza unei forme contagioase de cancer cunoscută drept tumoarea facială a diavolului tasmanian (DFTD). Pentru conservarea speciei s-au luat diverse măsuri, însă unele au avut un rezultat neașteptat. Un raport recent al BirdLife Tasmania dezvăluie că una dintre măsuri a provocat dispariția unui animal complet diferit.
Într-un efort de a stabili o populație de rezervă izolată geografic de boala DFTD, diavolii tasmanieni (Sarcophilus harrisii) au fost introduși pe Insula Maria, un mic habitat situat la est de Tasmania.
Insula era un refugiu pentru pinguinii mici (Eudyptula minor), păsări care trăiesc și cuibăresc la sol și care sunt cei mai mici pinguini de pe Pământ. Din păcate, statura și mijloacele limitate de apărare i-au făcut vulnerabili în fața noilor rezidenți de pe Insula Maria. S-a calculat că diavolii tasmanieni au decimat, în proporție de peste 99%, populația reproducătoare de aproximativ 6.000 de pinguini mici.
Tendința îngrijorătoare a fost observată abia după introducerea diavolilor în habitat, în 2012, însă iar un raport recent realizat de BirdLife Tasmania susține că cea mai mică specie de pinguini a dispărut complet.
Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *