În zilele 9 și 10 decembrie 2021 s-a desfășurat la București, în sistem online, Conferința Științifică Internațională ESPERA, organizată de Institutul Național de Cercetări Economice ”Costin C. Kirițescu”/Academia Română.

Programul științific al evenimentului a abordat o mare diversitate de teme, reunind cercetători din toate institutele și centrele INCE, membri ai Academiei Române, cercetători academicieni români și, de asemenea, invitați din alte state cu reputație solidă în cercetarea științifică. Astfel, cercetătorii sunt încurajați să prezinte articole despre cercetarea științifică economică pe care s-au concentrat, pe cât posibil, pe schimbări de paradigmă pentru lume după criza COVID-19, deoarece se așteaptă unele schimbări profunde și de lungă durată pentru a construi o „nouă normalitate”.

Conferința a fost concepută ca un exercițiu de gândire pentru cercetători și a fost organizată astfel încât să ofere o platformă academică pentru dezbateri, acoperind cele mai largi abordări, permițând un schimb interactiv de idei și cele mai recente rezultate și constatări, inclusiv cele apărute în știința economică, care decurg atât din cercetări fundamentale, cât și empirice și promovând elaborarea de politici bazate pe dovezi, noi viziuni în circumstanțe de criză.

Evenimentul științific a inclus și  o secțiune suplimentară, dedicată studenților doctoranzi și postdoctoranzi, oferind acestora un cadru propice pentru dezbaterea științifică și formarea în profesia de cercetător.

Contribuțiile și opiniile care au fost exprimate, la un nivel meritoriu și larg, vor fi diseminate, ca și în anii precedenți, într-un volum – Proceedings of the International Conference ESPERA 2021, care va fi înaintat EBSCO și, de asemenea, pentru evaluare și includere în Conference Proceedings Citation Index de către Clarivate, Web of Science.

Centrul de Studii și Cercetări de Biodiversitate AgroSilvică ”Acad. David Davidescu” a avut, și la această ediție a ESPERA, o participare solidă și superioară.
Prof. univ. dr. Gabriel Popescu, directorul CSCBAS, a fost co-moderator al celei de-a doua secțiuni ”Natural resources patrimony – costs and benefits of its valorisation/Patrimoniul de resurse naturale – costuri şi beneficii ale valorificării”, panel unde au avut prezentări apreciate:

  • CS II dr. Marcel Th. Paraschivescu, CS III dr. Mariana Sandu, CS III drd. Laurențiu Ciornei: ”Abordări bioeconomice ale relației dintre COVID-19 și conservarea resurselor genetice  ale animalelor de fermă din România”;
  • CS III dr. Mariana Sandu, prof. univ. dr. Gabriel Popescu, CS II dr. Marcel Th. Paraschivescu: ”Studiu privind criza din sectorul creșterii suinelor din România”;
  • CS III drd. Amalia-Gianina Străteanu, conf. univ. dr. Simona Nicoleta Stan, CS III dr. Mariana Sandu: ”Reducerea pierderii și risipei alimentare, beneficiile acestei acțiuni”.

În secțiunea dedicată doctoranzilor, CS III Laurențiu Ciornei a prezentat lucrarea: ”Urbanizarea și criza resurselor naturale, în contextul dezvoltării durabile”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *