Oamenii de ştiinţă sunt de părere că dioxidul de carbon, gazul care încălzeşte atmosfera planetei, face ca plantele să se dezvolte mai mult, efectele cuprinzând agravarea alergiilor cauzate de polen.
Oamenii de ştiinţă au identificat o consecinţă neaşteptată a încălzirii climatice, aceasta fiind agravarea alergiilor sezoniere.
La prima vedere, este greu să identifici o legătură între două fenomene aşa îndepărtate şi necorelate, dar, conform unor oameni de ştiinţă, există o legătură între acestea. Astfel, deşi ştiau datele problemei a durat ceva timp până când au conectat toate punctele.
Dioxidul de carbon este gazul care contribuie în mod clar la încălzirea climei de pe planeta noastră. Această încălzire, pe lângă efectele binecunoascute, contribuie şi la o mai mare rată de creştere a plantelor. Din acest punct, o rată mai mare a creşterii plantelor este asociată cu o mai mare producţie de polen. Acesta fiind, aşa cum ştiu toţi cei care suferă de alergii, cauza alergiilor sezoniere.
O creştere a temperaturilor de la an la an are ca efect şi o mai mare producţie de polen din partea plantelor, această situaţie conducând spre extinderea arealelor geografice ale plantelor care cauzează alergiile sezoniere.
Isabella Annesi-Maesano, directoarea departamentului de cercetare al Institutului Francez al Sănătăţii, declară că: „Vârsta este foarte importantă atunci când vorbim de consecinţele încălzirii globale, ei suferind mai mult atunci când este vorba de aceasta”. Copiii, de exemplu, sunt mai predispuşi la alergenii sezonieri, din cauza faptului că organele şi sistemele lor imunitare se formează la vârsta lor.