Sute de tineri din toate țările membre ale ONU au participat pe 21 septembrie 2019 la prima întâlnire la vârf a tinerilor care militează pentru apărarea climatului și pentru a promova o acțiune mai ambițioasă din partea statelor lor în favoarea climatului[1]. Tinerii prezenți și-au prevenit conducătorii din țările lor că trebuie să țină cont de acțiunea sau inacțiunea lor în fața schimbărilor climatice.
În Sala Unității a Consiliului de tutelă al ONU, Greta Thunberg (foto) a primit o ovație în picioare la sosirea ei. Activista suedeză a fost prima persoană tânără care a vorbit la Summit-ul tineretului pentru apărarea climatului. Apoi, pe 23 septembrie 2019, Greta Thunberg s-a adresat liderilor mondiali prezenți la Adunarea generală anuală a ONU, unde a vorbit foarte scurt pentru a da glas colegilor ei tineri: “Ieri, mii de Oameni au demonstrat în întreaga lume și au cerut o acțiune reală asupra climei, în special a tinerilor. Am arătat că noi, tinerii, suntem uniți și că nu putem fi opriți”, a declarat suedeza în vârstă de 16 ani, care a lansat o grevă școlară în țara sa pentru a protesta împotriva lipsei de acțiune în domeniul climei. Mișcarea pe care a lansat-o singură în 2018, a devenit o mobilizare globală a sute de mii de tineri din întreaga lume.
«Criza politică, economică și culturală a epocii noastre»
Activistul Bruno Rodriguez, un tânăr de 19 ani din cadrul Organizației climatice de tineret din Argentina, la rândul său, a avertizat de “urgența existențială” a climei și a crizei ecologice este “criza politică, economică și culturală a timpului nostru”, subliniind faptul că liderii mondiali “au obligația de a face schimbări radicale. Dar schimbarea este rareori făcută din partea de sus în jos. Se întâmplă atunci când milioane de oameni sunt cer pentru schimbare. Mișcarea noastră înțelege că guvernul nu va vedea nimic fără o luptă. De aceea am decis să luptăm pe străzi alături de clasa muncitoare a țării noastre și de comunitățile marginalizate prin punerea în scenă a unor greve masive în fața Parlamentului nostru pentru a pune capăt comportamentului societăți contaminate și indiferența politicienilor”. El a cerut celor 100 de companii responsabile de cele 71% din emisiile de bioxid de carbon ca acestea să fie tranzitate către o cale sustenabilă.
Pentru Bruno Rodriguez, justiția pentru climă și mediu este o chestiune legată de drepturile Omului, justiție socială și suveranitate națională în ceea ce privește resursele naturale. “Liderii nu trebuie să mai asculte ceea ce spune știința, ci să acționeze asupra științei”, a afirmat el.
“Vocile și propunerile noastre trebuie să influențeze deciziile”
Wanjuhi Njoroge, din Kenya, a vorbit în numele “milioanelor de tineri din Africa, al căror viitor rămâne nesigur din cauza crizei climatice”. Tânăra femeie a crescut la poalele Muntelui Kenya. Comunitatea sa rurală, care trăiește în agricultură datorită râurilor care curg din munți, nu a avut niciodată o lipsă de hrană și apă până în ianuarie 2018. “Ne-am dat seama că trebuie să facem ceva”, a spus ea.
Wanjuhi Njoroge a folosit forța transformatoare a social media pentru a lansa campania #SaveOurForestsKE și a lansat o petiție pentru a salva pădurile țării sale. Tânăra femeie crede că mișcarea globală a climei pentru tineret va “provoca o revoluție” și a salutat faptul că tinerii se află acum la masa negocierilor. “Ceea ce solicităm în calitate de tineri este ca vocile și propunerile noastre trebuie să influențeze aceste decizii”, a afirmat Wanjuhi Njoroge. Ea a cerut, de asemenea, statelor membre ale ONU să sprijine libertatea de exprimare și, în special, libertatea internetului, astfel încât tinerii să se poată organiza și să-și amplifice vocile ca fiind problemele care contează cel mai mult pentru ei și orice altceva în special criza climatică. Tânăra femeie a reamintit că adaptarea și reziliența au fost în centrul eforturilor din Africa de a contracara schimbările climatice, reamintind că acest continent african emite cele mai puțin gaze cu efect de seră, iar cei care emitacum cele mai puține gaze cu efect de seră suferă cel mai mult de pe urma schimbărilor climatice: “Dar nu este Timpul să dăm vina pe alții, ci să lucrăm împreună”, a spus ea. Africa are mai mult de 625.000.000 de tineri care cer “sprijin tehnic, financiar și de transfer al competențelor, astfel încât tinerii să poată acționa și să inoveze pentru a atenua schimbările climatice”.
“Casele noastre se scufundă și comunitățile noastre dispar”
“Tinerii din diferite părți ale lumii trăiesc în frică constantă și anxietate din pricina problemelor climatice”, a declarat Komal Karishma Kumar din Insulele Fiji din Oceanul Pacific, amenințate direct de încălzirea globală. Femeia, care reprezintă Youngo, grupul de tineret al Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC), a declarat că tinerii sunt “speriați pentru viitorul lor, datorită incertitudinii actuale pentru o viață sănătoasă”.
Negocierile privind schimbările climatice au început în 1992, “chiar înainte de a se naște generația mea (…), iar în ultimii 25 de ani, emisiile au crescut mult. Casele noastre se scufundă și comunitățile noastre dispar, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa modului nostru de viață”. Komal Karishma Kumar a cerut guvernelor să sprijine Fondul pentru Climă Verde și liderii pentru a sprijini Acordul de la Paris privind Clima “pentru a respecta drepturile generațiilor viitoare. Vă face răspunzători pe cei responsabili”, avertizând că, dacă nu participă la diminuarea schimbărilor climatice, tinerii se vor mobiliza din nou și le vor arăta ieșirea.
Tânăra femeie a denunțat atacurile asupra multilateralismului, prevalența negării schimbărilor climatice și incriminarea activiștilor tineri climatici. Ne confruntăm cu arestări, mărșăluim în țările noastre. Multor țări și poluatori le pasă doar de creșterea economică pe termen scurt. Noi nu suntem polițe de asigurare, suntem ființe umane, suntem comunități. E prea mult să vă cerem să nu mai irosiți Timpul și să treceți de la vorbe la fapte?”.
“Problema cu liderii mondiali este că ei vorbesc mult și nu ascultă suficient”
Participând la summit ca un “ascultător de marcă”, Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ascultat cu atenție cele patru tineri vorbitori. “Problema cu liderii mondiali este că ei vorbesc mult și nu ascultă suficient”, a declarat Secretarul general. Guterres a spus că a fost destul de pesimist la începutul mandatului său mai mult de doi ani în urmă, în legătură cu mobilizarea pentru diminuarea schimbărilor climatice. Dar tinerii au dat de atunci impuls acțiunii climatice, a afirmat el, reamintind că mișcarea lor globală a început pur și simplu odată cu mobilizarea unui tânăr suedez, care a demonstrat singur în fața Parlamentului țării sale – este vorba deGreta Thunberg, menționată la începutul acestui articol.
Primul summit ONU al tineretului în domeniul schimbărilor climatice
Printre cei 500 de tineri care au participat la acest summit, ONU a invitat aproximativ 100 dintre ei acoperind călătoria lor prin compensarea costului emisiilor de carbon din zborurile lor cu avionul către și de la New York. Marie-Claire Graf, din Elveția, este unul dintre beneficiarii norocoși ai acestor “note verzi”. Studenta elvețiană în vârstă de 23 de ani a lansat Săptămâna Sustenabilității în țara sa, care a devenit cea mai mare mișcare de acțiune studențească pentru dezvoltare durabilă în Confederația Elvețiană. Începând din 2017, Marie-Claire Graf a subliniat importanța educației pentru acțiunile de tineret privind schimbările climatice.
Tânăra femeie de la Basel este, de asemenea, una dintre inițiatorii acțiunii Școala pentru Climat, un proiect care s-a născut în ”țara cantoanelor” după participarea sa la ultima conferință ONU privind clima (COP 24), desfășurată în decembrie 2018, la Katowice (Polonia). În orașul polonez, Marie-Claire Graf a întâlnit-o pe Greta Thunberg, o altă tânără activistă, care a lansat Școala pentru Climat, în 2018, la Stockholm. De atunci, această inițiativă a fost preluată de tineri în mai multe țări ale lumii.
Tânăra activistă elvețiană crede că statele lumii trebuie să asculte mai întâi tinerii pentru că au „multe de spus și soluții pentru a combate încălzirea globală. Avem soluții pentru obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD). Pentru mine, cel mai urgent mesaj este să ne amintim că ne confruntăm cu un dezastru, criza climatică. Așa că vom accelera rapid acțiunile de mobilizare”, a adăugat aceasta.
[1] Preluare și traducere de pe site-ul https://news.un.org/fr/story/2019/09/1052182?utm_source=UN+News+-+French&utm_campaign=c223b3f797-EMAIL_CAMPAIGN_2019_09_28_05_00&utm_medium=email&utm_term=0_0264da9d8f-c223b3f797-107088985, postat pe 21 septembrie 2019 și vizitat pe 28 septembrie 2019