Un studiu recent publicat în Nature, cea mai prestigioasă revistă de știință din lume, relevă faptul că leagănul omenirii se află în sudul Africii, mai exact într-o regiune – acum deșertică – aflată în interiorul Parcului Natural Makgadikgadi din Botswana.

Strămoșii lui Homo sapiens au dus, acum 200.000 de ani, un trai înfloritor într-o regiune aflată la sud de Bazinul Fluviului Zambezi care cuprinde nordul Botswanei şi părţi din Namibia şi Zimbabwe. Aceştia au rămas aici 70.000 de ani înainte ca schimbările climatice să-i împingă să migreze în toată lumea. Cecetătorii arată că locul exact al apariţiei oamenilor moderni în Africa acum circa 200.000 de ani a putut fi identificat cu ajutorul ADN-ului mitocondrial – aceasta fiind o chestiune îndelung dezbătută în comunitatea ştiinţifică. „Am putut stabili ceea ce credem a fi pământul nostru natal”, a spus Vanessa Hayes de la Universitatea Sydney şi Institutul de Cercetări Medicale Garvan.

Oamenii de ştiinţă au luat mostre de sânge de la comunităţile locale din Namibia şi Sudul Africii. „ADN-ul mitocondrial serveşte ca o capsulă a timpului a mamelor noastre din timpuri străvechi, depozitând schimbări apărute pe parcursul mai multor generaţii. Compararea codurilor ADN complete sau mitogenoamele provenite de la indivizi diferiţi ne oferă date despre înrudirea dintre ele”, a spus Hayes. „Am adăugat 198 de noi mitogenoame rare la baza noastră de date a populaţiei moderne celei mai timpurii, descendenţa L0, ceea ce ne-a ajutat să conturăm mai fin arborele evoluţionist cu unele dintre cele mai vechi ramuri ale sale”, a spus Eva Chan de la Institutul de Cercetări Medicale Garvan, unul dintre autorii studiului, coordonator al analizelor filogenetice. Stabilirea unei descendenţe L0 a permis alinierea cu sub-descescenţe cărora le-au fost ulterior asociate geografia, cultura şi limba acestor ramuri. A rezultat astfel un fel de hartă şi regiunea originară: zona mlăştinoasă Makgadikgadi-Okavango (foto jos) din sudul Africii. Analiza datelor geologice şi ale fosilelor a scos la iveală că aici s-a format cel mai mare sistem de lacuri din Africa, de două ori mai mare decât Lacul Victoria.

În prezent, regiunea odată mlăştinoasă este un deşert (Kalahari).

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *