Lista roșie europeană reprezintă o evaluare periodică a stării de conservare a 6 000 de specii prin care se stabilește gradul de amenințare cu dispariția al acestora în Europa, în vederea adoptării unor măsuri de conservare pentru inversarea tendinței. Finanțată în principal de Comisia Europeană, aceasta este parte a unui demers mai amplu organizat de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN).
Conform ultimei evaluări a faunei și florei europene, un număr mare de moluște, pești de apă dulce și plante vasculare sunt amenințate cu dispariția.
În termeni concreți, această fragilitate se aplică în cazul a 44% din totalitatea moluștelor de apă dulce, 37% din peștii de apă dulce, 23% din amfibieni, 20% din diversele moluște terestre, 19% din reptile, 15% din mamifere și libelule, 13% din păsări, 11% din coleopterele saproxilice (coleoptere care depind de lemnul mort), 9% din fluturi și a 467 de plante vasculare.
Moluștele de apă dulce sunt cele mai amenințate. Margaritifera auricularia, odată foarte răspândită, se regăsește în prezent doar în câteva râuri din Franța și Spania. Este una dintre cele doar două specii de moluște care beneficiază de un plan UE de redresare.
Poluarea, pescuitul în exces, speciile exotice, pierderea habitatului și activitatea umană, precum și construcția de baraje au afectat toate mediul de supraviețuire al peștilor de apă dulce din Europa. Studiul a 531 de specii indigene europene a arătat că 17% din acestea se confruntă cu un declin al populației, doar 1% sunt în creștere și 6% sunt considerate stabile. Nu există informații suficiente pentru stabilirea tendințelor în cazul procentului rămas de 76%.
Europa are peste 20 000 de specii de plante vasculare, dintre care până în prezent au fost evaluate doar 1 826. Acestea includ rude sălbatice ale plantelor de cultură care sunt esențiale pentru siguranța alimentară, însă deseori neglijate când vine vorba de conservare. Plantele identificate ca amenințate includ rude sălbatice ale sfeclei de zahăr, grâului, ovăzului, salatei verzi și Beta patula, o importantă sursă de gene pentru consolidarea rezistenței la viruși.
Totuși, măsurile de conservare bine concepute încep să aibă un impact. Centranthus trinervis, o plantă endemică din Corsica, a trecut de la starea de grav amenințată la cea de amenințată după introducerea măsurilor de protecție strictă a singurului sit cunoscut.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *