Pe 30 septembrie 2019, burundezul Leonidas Nzigiyimpa a primit premiul Wangari Maathai “Forest Defense” la lucrările celui de-al 25-lea Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Institutelor de Cercetare Forestieră (IUFRO), care s-a desfășurat la Curitiba (Brazilia)[1]. Dl Nzigiyimpa a fost recunoscut de parteneriatul colaborativ privind pădurile pentru angajamentul său neobosit și contribuția remarcabilă la îmbunătățirea pădurilor și a vieții popoarelor indigene, a femeilor și a tineretului în Burundi. Activistul burundez este cunoscut pentru eforturile sale neobosite, desfășurate uneori cu riscul vieții sale, pentru a îmbunătăți securitatea alimentară și condițiile de trai ale concetățenilor săi. De asemenea, acesta a desfășurat activități pentru îmbunătățirea educației copiilor într-o varietate de domenii, ar fi ecologia, restaurarea și gestionarea durabilă a pădurilor.

Dl Nzigiyimpa a fost, de asemenea, primul din istoria țării sale, care a implicat popoarele indigene în gestionarea durabilă a pădurilor. În special, a implicat o comunitate de 130 de persoane aparținând poporului Batwa, care trăiau precar pe străzile din orașul Bururi. Aceștia s-au asociat, și-au adunat economiile, au deschis un cont bancar și au reușit să cumpere trei hectare de teren în rezervația naturală Bururi, unde au fost apoi capabili să-și construiască propriile locuințe și au început astfel să apere pădurea, care a fost mult timp amenințat de exploatarea forestieră ilegală: “Am decis să implic tinerii prin conectarea lor la natură, educarea lor, influențarea lor și în cele din urmă a rezultat schimbarea mentalității lor: deoarece tinerii reprezintă viitorul țării mele, plantarea copacilor este, de asemenea, o modalitate de a-i pregăti viitor”.

    Pădurile au nevoie să fie apărate

Începând din 2012, premiul Wangari Maathai este acordat persoanelor care au ajutat la conservarea, restaurarea și gestionarea pădurilor într-un mod durabil și care au îmbunătățit viața celor care depind de ele. Creat de parteneriatul de colaborare forestieră, premiul poartă numele lui Wangari Maathai (foto), 0 ecologistă kenyană, laureată a Premiului Nobel pentru pace.

Parteneriatul colaborativ privind pădurile este prezidat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și alcătuit din 15 organizații internaționale care lucrează împreună pentru a promova gestionarea durabilă a tuturor tipurilor de păduri și pentru a consolida angajamentul politic pe termen lung termen privind deforestizarea.

“Lumea are nevoie de eroi. Oamenii au nevoie de eroi. Pădurile au nevoie de eroi”, a declarat Hiroto Mitsugi, directorul general adjunct al FAO însărcinat cu Departamentul forestier și președinte al Parteneriatului de colaborare forestieră, la ceremonia de premiere. “Toți câștigătorii sunt persoane extrem de impresionante care lucrează pe liniile din față atunci când vine vorba de combaterea degradării pădurilor și a peisajului. Ei ajută să câștigăm bătălii, plantă după plantă, agricultor după fermier, comunitate după comunitate. Aceștia sunt Oamenii de care avem nevoie de partea noastră. Ei sunt eroii noștri”, a adăugat Hiroto Mitsugi.

[1] Preluare și traducere de pe site-ul https://news.un.org/fr/story/2019/10/1053022, postat și vizitat pe 1 octombrie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *