În ajunul Summitului ONU privind Schimbările Climatice, desfășurat la finalul lunii septembrie în paralele cu Adunarea generală anuală a ONU, cercetători științifici de marcă în domeniul schimbărilor climatice au publicat pe 22 septembrie 2019, un raport care evidențiază diferența evidentă și crescândă dintre obiectivele convenite pentru combaterea încălzirii globale pe planetă și realitate[1].

Intitulat, “Uniți în Stiință”, raportul detaliază starea climei și prezintă tendințele înregsitrate în evoluția emisiilor și concentrațiilor de gaze cu efect de seră, majore în atmosferă. Raportul subliniază nevoia urgentă de transformare socio-economică fundamentală în unele sectoare-cheie, ar fi utilizarea terenurilor și energia, pentru a evita o creștere periculoasă a temperaturilor globale, ale căror urmări pot fi ireversibile. De asemenea, raportul analizează instrumentele care facilitează atât atenuarea, cât și adaptarea la schimbările climatice. “Acest raport oferă o evaluare unificată a stării sistemului nostru terestru sub influența crescândă a schimbărilor climatice antropogenice, precum și răspunsul Umanității la trecut și schimbările profunde care ar trebui să apară în climatul nostru”, a declarat Grupul științific consultativ asupra climatului, un panel de consiliere reprezentativ, prezent la Summit-ul ONU privind Schimbările Climatice.

“Datele științifice și concluziile din raport sunt cele mai recente informații cu autoritate pe aceste teme. Acesta evidențiază nevoia urgentă de a elabora măsuri concrete pentru a pune capăt efectelor cele mai grave ale schimbărilor climatice “, a afirmat Grupul într-o declarație de presă dată cu acest prilej. Raportul evidențiază mai multe fapte importante. Temperatura medie globală pentru 2015-2019 este de așteptat să fie cel mai mare record în toate perioadele echivalente. Amploarea gheții de mare a arctică în timpul verii a scăzut la aproximativ 12% pe deceniu între 1979 și 2018 și pierderea în masă a ghețarului pentru 2015-2019 este cel mai mare record pentru o perioadă de cinci ani. Creșterea nivelului mării și acidificarea apei oceanice s-au accelerat. Concentrațiile de gaze cu efect de seră din atmosferă au atins niveluri record. În 2018, emisiile de dioxid de carbon au crescut cu 2% la un record de 37.000.000.000 tone de CO2. Ei încă nu prezintă semne de plafonare, chiar dacă creșterea lor este mai lentă decât cea a economiei globale.

Grupul consultativ pentru climă este co-prezidat de Secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale (WMO), Petteri Taalas și Leena Srivastava, fost vicepreședinte al Școlii Universitare a Institutului de Energie și Resurse (TERI). Grupul este alcătuit din oameni de știință reprezentativi și sociali foarte recunoscuți și respectați, care se specializează în diverse aspecte ale schimbărilor climatice, inclusiv atenuarea și adaptarea la aceste schimbări.

Propus și coordonat de către WMO, acest raport recapitulativ urmărește să prezinte cu autoritate date științifice de ultimă oră, într-un mod accesibil, a căror cunoaștere poate duce la acțiuni concrete. Raportul reunește cele mai recente date climatice de la WMO, Programul Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), Proiectul Mondial asupra Carbonului (GCP), Alianța Earth League și Cadrul Mondial pentru Serviciile Climatice.

[1] Preluare și traducere de pe site-ul https://news.un.org/fr/story/2019/09/1052212?utm_source=UN+News+-+French&utm_campaign=c223b3f797-EMAIL_CAMPAIGN_2019_09_28_05_00&utm_medium=email&utm_term=0_0264da9d8f-c223b3f797-107088985, postat pe 22 septembrie 2019, site vizitat pe 29 septembrie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *