Ierarhia ”Fericirea Mondială 2019”, care cuprinde 156 de țări, a fost publicată chiar azi, de Ziua Fericirii, în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

România ocupă în ierarhia mondială a fericirii locul 48, înaintea unor țări super-puteri economice și sociale, precum Japonia sau Coreea de Sud. Și mai trebuie remarcat că românii avansează constant în acest top. În 2015 ocupau poziția 86, în 2017 – 71, iar anul trecut, 52. Dintre cei cu care românii au relații mai strânse/dese ungurii sunt pe locul 69, după frații din Republica Moldova, locul 67. Turcia ocupă locul 74, Serbia 78, Grecia 79, Croația 82, Bulgaria 100 și Ucraina (ultima din Europa la acest capitol) 138.

Primul Raport privind fericirea mondială a fost editat și publicat în sprijinul unei idei lansate la reuniunea la nivel înalt a Națiunilor Unite privind fericirea și bunăstarea în 2012, ca răspuns la Rezoluția Adunării Generale a ONU, din iulie 2011, prin care statele lumii au fost invitate să măsoare fericirea poporului lor și să folosească acest reper pentru a adapta astfel politicile publice.

Specialiștii care au alcătuit topul fericirii mondiale susțin că bunăstarea ar trebui să fie un factor esențial în modul în care actuala societate își măsoară dezvoltarea economică și socială.
Acest ultim raport a clasat țările folosind anchete și sondaje întreprinse de Gallup între 2016 și 2018, inclusiv. La pagina 91, raportul explică: „Fericirea a fost măsurată cu întrebarea:” Luate împreună, cum ai spune că stau lucrurile în aceste zile? Te consideri foarte fericit, destul de fericit sau nu prea fericit? Cu opțiunile de răspuns codificate 1, 2 sau 3. ”

În fiecare an, raportul poate fi socotit ”ca o scrisoare de dragoste pentru Scandinavia. Nici 2019 nu face vreo excepție”, spune profesorul John F. Helliwell, unul dintre specialiștii care au lucrat la raport. Ceea ce este diferit în acest an este legat de Statele Unite ale Americii, stat care deși deține atâtea monopoluri de putere, pierde anual mai multe poziții, ajungând pe locul 19.  O altă super-putere, China, se poate lăuda cu o fericire modestă, locul 86. Finlandezii păstrează poziția de lider cucerită în 2018.

Iata topul celor mai fericiți pământeni:

1. Finlanda
2. Danemarca
3. Norvegia
4. Islanda
5. Olanda
6. Elveția
7. Suedia
8. Noua Zeelandă
9. Canada
10. Austria
11. Australia
12. Costa Rica
13. Israel
14. Luxemburg
15. Marea Britanie
16. Irlanda
17. Germania
18. Belgia
19. Statele Unite ale Americii
20. Republica Cehă

Modalităţile de a măsura fericirea sunt mult mai vechi decât sărbătoarea dedicată acesteia. În 1972, al patrulea rege al Bhutanului, Jigme Singye Wangchuck, a declarat, într-o conferinţă internaţională, că „fericirea naţională brută este mult mai importantă decât produsul intern brut”. Conceptul său presupunea că dezvoltarea sustenabilă trebuie să ţină cont şi de aspectele non-economice ale bunăstării. Acesta a fost materializat prin crearea conceptului Fericirii Naţionale Brute şi impunerea a patru piloni de dezvoltare: buna guvernare, dezvoltarea socio-economică sustenabilă, conservarea şi promovarea culturii şi protecţia mediului.

Puteți vedea întregul raport aici.

Iată și cum arată topul fericirii mondiale în ultima sa parte:

146. Zimbabwe
147. Haiti
148. Botswana
149. Siria
150. Malawi
151. Yemen
152. Rwanda
153. Tanzania
154. Afganistan
155. Republica Centrafricană
156. Sudanul de Sud

Raportul, elaborat de Rețeaua de Dezvoltare Durabilă pentru Dezvoltare (SDSN) cu sprijinul Fundației Ernesto Illy, este editat de profesorul John F. Helliwell de la Universitatea din British Columbia și de Institutul Canadian pentru Cercetare Avansată. Au mai fost implicați în cercetare profesorul Richard Layard, co-director al programului de bunăstare la Centrul de Performanță Economică al LSE, și profesorul Edward Sachs, directorul SDSN și Centrul pentru Dezvoltare Durabilă al Pământului.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *