
Ploia de gheaţă care a provocat feerie şi necazuri în zonele urbane din sudul României, în special la Bucureşti, a readus în prim-plan şi efectul nociv pe care sarea – mineral pe care autorităţile îl folosesc în combaterea poleiului – îl are asupra mediului înconjurător. Efectul sării asupra gheţii este scontat de fiecare dată, dar din păcate reprezintă o sursă de poluare a ecosistemelor.
Până în prezent, această soluție de îndepărtare a zăpezii este cea mai utilizată, plus că rămâne și cea mai economică. Într-adevăr, o tonă de clorură stabilită la aproximativ o sută de euro nu este cu adevărat o barieră financiară, mai ales atunci când vine vorba de reducerea accidentelor rutiere și de evitarea unui impact prea mare asupra traficului.
Din păcate, în ultimele ierni, în România, consumul este într-o continuă creștere, astfel încât cantitatea de sare răspândită pe carosabil a depășit cu mult cantitatea de sare folosită în alimente! Estimările indică un consum între 750.000 și 1.5 milioane de tone de săruri sunt vărsate annual pe drumuri și trotuare.
Un impact ecologic dăunător
Deși sărurile de degradare scad temperatura la care apa se transformă în gheață acestea dăunează considerabil faunei și florei, dar și solului. Un studiu american publicat în ianuarie 2018 a raportat o situație îngrijorătoare în Statele Unite: salinitatea a 37% din zonele reci și umede din nord-estul țării este cauzată în mod direct sării aruncată pe drumuri.
În plus, apa subterană este, de asemenea, în pericol și adesea are o concentrație de sodiu care poate fi periculoasă, în special pentru persoanele cu tensiune arterială crescută. De asemenea, ar trebui să se știe că sarea „arde” vegetația. În plus, compoziția chimică – sau chiar biologică – a mediilor acvatice poate fi modificată, ceea ce poate dăuna faunei locale din cauza lipsei de oxigen. În ceea ce privește solurile, acestea suferă de „uscăciune fiziologică”, drenate de oligoelementele lor prin consumul de apă sărată.
Confruntată cu această degradare a ecosistemelor de apă dulce, cercetători de ştiință consideră că este urgent să se dezvolte noi strategii și să se testeze diferite inițiative.
Sursa: PlanetInfo – Consoglobe