55% din populaţia globală suferă mai mult de 20 de zile pe an din cauza temperaturilor extrem de ridicate, iar teritorii mari din uscat, de exemplu coasta de est a Americii de Nord, sunt afectate de evenimente meteorologice extreme, inclusiv incendii, secetă şi căldură extremă.

Încălzirea climei este văzută acum ca având impact asupra securităţii naţionale, deoarece amploarea provocărilor la care sunt supuse guvernele, cum ar fi focarele de boli pandemice, este copleşitoare.

Musonii din sudul Asiei nu reuşesc să aducă umiditatea necesară, aşa că marile râuri ale continentului s-au uscat practic, iar precipitaţiile din America Centrală sunt la jumătate din nivelul altor decenii.   De asemenea, ţările din Africa de Vest se luptă cu secetă severă mai bine de 100 de zile pe an, iar ţările mai sărace nu sunt în măsură să lupte cu această problemă, astfel că producţia alimentară este grav afectată.

Toate aceste scenarii sumbre au fost semnalate într-un raport realizat de o echipă de cercetători de la Centrul Naţional al Climei din Australia.

Cercetarea arată că omenirea este în pericol din cauza schimbărilor climatice și conturează un scenariu apocaliptic, care ar putea deveni realitate până în 2050.

Autorii mai susţin că suntem acum într-o situaţie fără precedent în istoria omenirii, cu temperaturi pe care populaţia nu le-a mai experimentat niciodată până acum.

Cercetătorii propun şi un plan, numit „scenariul din 2050”, pe care şefii statelor lumii ar trebui să îl pună în practică în doar trei decenii.

Conflictele armate asupra resurselor pot deveni o realitate şi au potenţialul de a escalada într-un război nuclear.   În cel mai rău scenariu, există „o mare probabilitate ca civilizaţia umană să ajungă la capăt”, se mai arată în studiu.   Având în vedere aceste variante îngrozitoare pentru viitorul lumii, autorii recomandă naţiunilor să „examineze urgent” posibilitatea construirii unui sistem industrial cu emisii zero şi de a reduce emisiile de carbon pentru a proteja civilizaţia umană.   Cifrele arată că dacă limităm încălzirea globală la 1,5° C în loc de 2° C, potrivit acordului de la Paris, am putea avea un viitor, dar trebuie acţionat cât mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *