Scheletul nostru este astăzi mult mai fragil decât cel al strămoșilor noștri, mai ales din cauza lipsei presiunilor externe. Astăzi suntem prea sedentari și suferim (printre altele) de osteoporoză. Dar există mai multe moduri de a rezolva, oarecum, această problemă.
Oasele strămoșilor noștri preistorici erau mult mai puternice decât ale noastre. Este normal: erau mai activi. Au vânat, s-au adunat și au trebuit să se miște în mod constant. Analizele au arătat că densitatea oaselor umane a scăzut încet, de la momentul când oamenii au început să controleze agricultura. Permițându-ne să trăim din mai multe surse de hrană „la îndemână”, strămoșii noștri au revoluționat cu siguranță istoria noastră, dar și ei au început să reducă presiunile asupra corpului uman.
În acea perioadă, strămoșii noștri erau încă (desigur) supuși unor încercări dure. „Puterea mecanică a oaselor brațelor preistorice ale neolitice (aproximativ 6.000-2.200 î.Hr.), epoca bronzului (circa 2.200 – 800 î.Hr.) și epoca fierului (aproximativ 800 î.Hr.) – părea, de exemplu, cu aproximativ 5-10% mai mare decât cel al sportivilor moderni” , spune Charlotte Roberts, arheolog la Universitatea din Durham-Marea Britanie. Astăzi, mulți au optat pentru o viață sedentară maximă, depinzând de „totul acasă”. Potrivit OMS, 60-85% din populația lumii ar fi afectată de sedentarism.
Și în mod inevitabil, corpul nostru evoluează, dar nu neapărat în bine. Pierderea forței osoase, care rezultă din sedentarism, este încă unul dintre cele mai puțin cunoscute riscuri care afectează acum milioane de oameni. Osteoporoza, caracterizată printr-o pierdere a forței osoase din cauza lipsei de calciu, fosfor și alte minerale, afectează acum aproape una din trei femei și unul din cinci bărbați din întreaga lume. Acum, oasele noastre sunt degradate și sunt mai predispuse la fracturi . Există totuși modalități diferite de a preveni această fragilitate osoasă.
Reveniți la fundamente
Ideea este de a reproduce cât mai mult posibil activitățile fizice ale strămoșilor noștri de vânători-culegători, cu scopul de a întări oasele. Și nu trebuie neapărat să vă abonați la sala de sport pentru a ajunge acolo. Karen Hind de la Durham University oferă câteva sfaturi:
„Modificările simple ale stilului de viață pot fi de bun augur”, apreciază cercetătorul britanic. Utilizarea unui rucsac în timpul plimbărilor poate, de exemplu, să crească sarcina pe coloana vertebrală. Faceți-vă cumpărăturile cât mai des posibil, purtați-vă pungile de cumpărături pentru a încărca mușchii brațelor și a spatelui – precum și picioarele, indirect. Dacă aveți un câine mergeți mai des cu el și pe distanțe cât mai lungi. De asemenea, încercați să utilizați scări în loc de scări rulante sau ascensoare și încercați să urcați scările două câte două. O oră de grădinărit în mod regulat sau de a face treabă prin gospodărie poate oferi, de asemenea, aceleași beneficii”.
Potrivit OMS , faptul că omul modern nu este suficient de activ poate dubla riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare, a diabetului și a obezității, de exemplu, și va crește riscul de cancer de colon, hipertensiune arterială, depresie și anxietate.
În concluzie: hai să ne mișcăm!