FAO salută raportul special IPCC lansat astăzi, care oferă un raport cuprinzător și clar asupra pagubelor făcute pe planeta noastră, subliniind modul în care practicile agricole nesustenabile pot transforma terenurile dintr-un aliat în dușman atunci când vine vorba de climă schimbarea și prezentarea de soluții
viabile pentru reducerea sau inversarea acestor tendințe negative. Raportul examinează aspecte care sunt esențiale pentru activitatea principală a FAO – inclusiv agricultura și sistemele alimentare durabile, securitatea alimentară și nutriția, adaptarea la schimbările climatice și atenuarea și conservarea biodiversității – și contribuția FAO la raport a fost substanțială.
„Acesta este un raport alarmant cu privire la modul în care degradarea sistematică a solurilor, tăierea pădurilor, deșertarea, practicile agricole nesustenabile și reducerea biodiversității ne-au transformat pământul într-o sursă majoră de carbon, punând securitatea alimentară și mediul într-un risc mai mare”, a declarat directorul general adjunct al FAO pentru climă și resurse naturale, Maria Helena Semedo.
Așa cum a menționat mai înainte FAO, este de neconceput ca aproximativ o treime din produsele alimentare să fie pierdute sau irosite, iar între un sfert și o treime din toate emisiile de gaze cu efect de seră să provin din modul în care ne folosim pământul și să producem și consumăm alimente.
Îngrijorare instituțională a stârnit și avertismentul raportului că securitatea alimentară va fi afectată din ce în ce mai mult de schimbările climatice viitoare prin reducerea productivității culturilor și a animalelor, în special la nivel tropical.
„Într-un context în care numărul de oameni subnutriți continuă să crească și în care modelele globale de cultură și economice proiectează o creștere de 29 la sută a prețurilor cerealelor în 2050 din cauza schimbărilor climatice, FAO speră ca raportul să impulsioneze comunitatea globală pentru a crește climatul schimbarea acțiunilor de adaptare și atenuare”, a adăugat Semedo.

Soluții pentru schimbările climatice FAO consideră că sectorul agricol are un potențial mare de a stoca cantități mari de carbon în soluri, păduri și oceane și poate fi o soluție mai mare decât o problemă atunci când abordăm schimbările climatice.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, este vital să se adopte sisteme de agricultură mai inteligente, integrate și o mai bună guvernare a pădurilor și planificarea utilizării teritoriului și să ne orientăm către abordări care să protejeze biodiversitatea, să utilizeze resursele naturale în mod durabil și să promoveze
serviciile ecosistemice.
Adoptarea celor mai bune practici în ceea ce privește hrana animalelor și gestionarea gunoiului de grajd și utilizarea mai bună a tehnologiilor precum generatoarele de biogaz și dispozitivele de economisire a energiei sunt, de asemenea, o parte a transformării în agricultură durabilă și, prin urmare, să
consolideze acțiunile împotriva schimbărilor climatice.
De asemenea, este crucial să consumăm o dietă diversificată pentru a asigura o utilizare mai puțin intensivă a resurselor naturale.
Opțiuni precum tehnici îmbunătățite de recoltare, depozitare la fermă, infrastructură, transport, ambalaje, comerț cu amănuntul și educație pot reduce pierderile și deșeurile alimentare în întregul lanț de aprovizionare.
După cum subliniază raportul, politicile terestre și climaterice care se sprijină reciproc au potențialul de a economisi resurse, de a amplifica rezistența socială, de a sprijini restaurarea ecologică și de a încuraja implicarea și colaborarea între mai multe părți interesate. În timp ce politicile care permit și stimulează
gestionarea durabilă a terenurilor, inclusiv accesul îmbunătățit la piețe și servicii financiare, la abilitarea femeilor și a popoarelor indigene, la reforma subvențiilor și la promovarea unui sistem de comerț activ, fac parte, de asemenea, din abordarea schimbărilor climatice.

Notă: Doi ofițeri seniori ai FAO au contribuit la Raportul special IPCC privind schimbările climatice, deșertificarea, degradarea terenurilor, gestionarea durabilă a terenurilor, securitatea alimentară și fluxurile de GES în ecosistemele terestre în calitate de autori principali. Munca lor s-a asigurat că raportul ar putea aborda problemele fundamentale exhaustiv de relevanță pentru alimente și agricultură, inclusiv utilizarea extensivă a statisticilor FAO privind utilizarea terenurilor,
securitatea alimentară și indicatorii agroambientali, emisiile de GES.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *