Cercetători de la Universitatea de Stat din Colorado au analizat în premieră compoziţia de bio-aerosoli a Oceanului Antarctic, stabilind că atmosfera din respectiva regiune a rămas neafectată de activitatea umană.
Vremea și clima sunt în strânsă legătură, conectând fiecare parte a lumii cu alte regiuni. Pe măsură ce clima s-a schimbat rapid pe fondul activității umane, cercetătorii au încercat să găsească acel colț al Pământului neafectat de oameni.
Profesorul Sonia Kreidenweis și echipa sa bănuiau că aerul de deasupra Oceanulului Antarctic ar putea fi cel mai puțin afectat de activitatea oamenilor și de praful generat de continentele lumii.
Împreună cu echipa sa a descoperit că stratul de aer care alimentează norii inferiori de peste Oceanulul Antarctic nu conținea particule de aerosoli produse de activitatea umană, inclusiv în urma arderii combustibililor fosili, plantării anumitor culturi, producerii îngrășămintelor și eliminării apelor uzate, sau transportate din alte țări ale lumii.
Poluarea aerului este cauzată de aerosoli, care sunt particule solide, lichide și gaze suspendate în aer.
Cercetarea a fost făcută prin analizarea bacteriilor din aer, un instrument de diagnostic prin care se poate deduce ce proprietăți avea atmosfera inferioară.
Thomas Hill, cercetător și coautor al studiului, a explicat că „aerosolii care controlează proprietățile norilor Oceanului Antarctic sunt puternic legați de procesele biologice ale oceanului și că Antarctica pare să fie izolată de dispersia spre sud a microorganismelor și a depunerii nutrienților din continentele sudice”.
Acest lucru sugerează că Oceanul Antarctic este unul dintre foarte puținele locuri de pe Pământ care a fost afectat la minim de activitățile antropogene.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *