Pământul este mult mai viu decât se credea până acum, conform studiilor „vieții adânci” care dezvăluie un bogat ecosistem sub picioarele noastre, care este aproape de două ori mai mare decât oceanul planetar.
În ciuda căldurii extreme, lipsei luminii, a unei nutriții minuscule și a unei presiuni intense, se estimează că această biosferă subterană cântăreşte miliarde de tone de microorganisme.
Cercetătorii de la Observatorul Deep Carbon susţin că diversitatea speciilor din lumea subterană poate fi comparată cu jungle amazoniană sau Insulele Galapagos, dar spre deosebire de acele locuri, mediul înconjurător este în continuare destul de bine întreţinut, pentru că oamenii încă nu au atins aceste “comori” ale subsolului.
„Este ca și cum ați găsi un nou rezervor de viață pe Pământ”, a spus Karen Lloyd, profesor asociat la Universitatea din Tennessee din Knoxville. „Noi descoperim mereu noi tipuri de viață. Există viață mai multă în interiorul Pământului decât în partea de sus a acestuia”.
Echipa care a făcut cercetarea este formată din 1.200 de oameni de știință din 52 de țări în discipline variind de la geologie și microbiologie la chimie și fizică. Cu un an înainte de încheierea studiului lor care s-a întins pe o perioadă de 10 ani.
Probele au fost prelevate din forajele de adâncime de mai mult de 5 km și siturile de foraj submarin pentru a construi modele ale ecosistemului și pentru a estima cantitatea de carbon pe care ar putea să o conțină.