Serviciul Fish and Wildlife din Statele Unite (USFWS) a clasificat recent oficial albinele ca fiind o specie pe cale de dispariție, consolidând amenințarea la adresa întregului ciclu de viață, inclusiv umanitatea.
USFWS este o agenție federală a Statelor Unite care depinde de Departamentul de Interne, care se ocupă de gestionarea și conservarea faunei sălbatice. La finanlul anului trecut, această organizație a clasificat oficial albinele ca fiind o specie pe cale de dispariție. Dacă albinele ar dispărea, consecințele ar fi teribile, chiar amenințând supraviețuirea omenirii, indică sursa citată. Reprezentanţii USFWS au estimat că 7 (şapte) specii de albine din Hawaii au trebuit să fie protejate în temeiul Legii speciilor pe cale de dispariție.
De fapt, albinele sunt insecte polenizatoare, ceea ce înseamnă că permit 80% din speciile de plante de pe pământ să se reproducă. Printr-un efect de “bulgăre de zăpadă”, o dispariție a speciilor de plante ar avea consecințe asupra hrănirii animalelor și, prin urmare, a oamenilor.
În timp ce utilizarea răspândită și masivă a insecticidelor este deseori desemnată ca principala cauză a acestui hecatomb în albine, aceasta nu este singură, iar cauzele sunt mult mai numeroase. Între acestea sunt incluse defrișarea, poluarea aerului, reducerea aprovizionării cu alimente (cantitatea și diversitatea florilor care furnizează nectar și polen) și fragmentarea habitatelor, infecțiile parazitare, concurența cu speciile invazive, schimbările climatice sau dezvoltarea rețelelor de telefonie mobilă.
În România, „mortalitatea la albine a crescut foarte mult în ultimii douăzeci de ani. Am trecut de la o rată a mortalității care era cuprinsă între 5% pe an și 30% în medie. Problema apiculturii, albinelor depășește lumea apicultorilor și privește întreaga societate „, a afirmat Ioan Fetea, preşedinte Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, citat de Agerpres.