Ziua Mondială a Mediului este principalul mijloc prin care Organizația Națiunilor Unite încurajează conștientizarea și acțiuniile la nivel mondial pentru ocrotirea mediului.

Desfășurată anual din 1974, Ziua Mondială a Mediului este de asemenea, o platformă vitală pentru promovarea progresului în ceea ce privește importanța obiectivelor de dezvoltare durabilă  legate de ocrotirea mediului.

Alături de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) ca navă fanion, în fiecare an participă peste 150 de țări.

Marile corporații, organizații neguvernamentale, comunități, guverne și celebrități din întreaga lume adoptă Ziua Mondială a Mediului pentru a susține cauzele legate de  ocrotirea mediului.

Inger Andersen, director executiv al UNEP a declarat că:

“În fiecare an, Ziua Mondială a Mediului este o platformă puternică pentru accelerarea, amplificarea și implicarea oamenilor, comunităților și guvernelor din întreaga lume pentru a acționa în fața provocărilor cruciale  legate de protecția mediului cu care se confruntă planeta.  Anul 2020 este un an în care trebuie luate  măsuri  și acțiuni de urgență, pentru a rezolva criza cu care se confruntă natura. Este, de asemenea, o oportunitate de a încorpora  întregral soluții bazate pe natură în acțiunile climatice globale „,

Anul 2020 este un an critic pentru angajamentele națiunilor de a păstra și restabili biodiversitatea. Astfel sa hotarăt ca  China  să găzduiască  a 15-a reuniune a Conferinței părților (COP15) la Convenția ONU privind diversitatea biologică din Kunming.

În 2021 se dorește de asemenea să se acționeze masiv privind restaurarea ecosistemelor degradate și distruse pentru a combate criza climatică și a spori securitatea alimentară, aprovizionarea cu apă și biodiversitatea. ONU va declara deceniul 2021-203, ca deceniul privind reconstrucția ecosistemelor.

Jochen Flasbarth, secretarul de stat pentru Mediu din Germania a declarat că: „Acțiunea  asupra climei și conservarea biodiversității sunt două părți ale aceleiași monede. Trebuie să dezvoltăm politici care să oprească extinctia speciilor de plante și animale. Germania este încântată să sprijine Columbia și alte state membre pentru ca 2020 să devină un an în care să se  înceapă acțiunile pentru ocrotirea  biodiversității. ”

Potrivit raportului din acest an al Platformei Interguvernamentale de Politică Științifică privind Serviciile de Biodiversitate și Ecosistem (IPBES), se preconizează că tendințele actuale privind neasigurarea corespunzătoare a serviciilor biodiversității și ecosistemelor vor submina obiectivele de dezvoltare durabilă legate de sărăcie, foame, sănătate, consum și producție durabilă, apă, orașe, climă, oceane și pământ.

Direcțiile de cercetare  ale Centrul de Studii şi Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică “Acad. David Davidescu” (CSCBAS) în acest an vizează elaborarea unor studii şi cercetări interdisciplinare și pluridisciplinare privind dezvoltarea durabilă a resurselor genetice din zootehnie, prevenţia fenomenelor cu risc major pentru mediu şi populaţie, transferul de concepte utile societăţii civile precum și  evidențierea biodiversității din agroecosisteme, valorificarea superioară a capitalului teritorial și a patrimoniului natural românesc.

Aceste studii şi cercetări vor fi folosite pentru elaborarea  unor strategi prietenoase privind  reconstrucția ecosistemelor degradate și distruse pentru a combate criza climatică și a spori securitatea alimentară, aprovizionarea cu apă și biodiversitatea de către instituțiile abilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *