Urangutanii Tapanuli, o specie extrem de rară, sunt și mai aproape de extincție decât se credea anterior. Marile maimuțe din specia Tapanuli trăiesc acum în munții Batang Toru din Sumatra de Nord, Indonezia, unde ocupă mai puțin de 3% din habitatul pe care-l aveau la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Cu mai puțin de 800 de urangutani Tapanuli rămași în Batang Toru, specia se confruntă cu dispariția. A fost considerată cea mai grav amenințată specie de maimuțe mari, însă pericolul din prezent este mult mai mare.

Dacă mai mult de 1% din populația adultă este ucisă, capturată sau relocată în fiecare an, urangutanul Tapanuli va deveni prima specie de maimuțe mari dispărută în timpurile moderne, a avertizat autorul studiului Erik Meijaard, om de știință în domeniul conservării și fondator al grupului de conservare Borneo Futures.
Bazându-se pe înregistrările istorice din regiune, cercetarea a constatat că maimuțele mari au fost conduse în habitatul actual din munții Batang Toru de către vânătorii care le urmăreau, precum și pe fondul fragmentării fostului lor habitat.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *