Pe măsură ce analizăm obiectivele cheie ale sustenabilității, se remarcă protecția biodiversității, un element vital pentru bunăstarea planetei noastre și pentru calitatea vieții umane.

Gândiți-vă la biodiversitate ca variabilitatea tuturor lucrurilor vii într-o anumită zonă sau în totalitatea pământului. Această diversitate de organisme oferă o mulțime de beneficii lumii naturale.

Unele beneficii includ diferitele servicii ecosistemice care sunt toate posibile prin numeroase combinații de organisme din întreaga lume. Un serviciu ecosistemic este tot ceea ce oamenii pot primi din lumea înconjurătoare, cum ar fi ciclismul nutrienților sau furnizarea de alimente și apă.

Nu numai natura și fauna sălbatică sunt frumoase, dar acestea sunt şi cruciale pentru supraviețuirea umană, deoarece sunt dintre cele mai importante – dacă nu cele mai importante – servicii ecosistemice ale pădurilor din întreaga lume. Și este atât de fundamental; copacii absorb dioxidul de carbon și ne furnizează oxigen. Deci, fără plante mici sau și uriaşi arbori de unde ne-am lua oxigenul? Gândiți-vă la aceasta cu o respirație profundă.

Fondul mondial pentru mediul sălbatic evaluează beneficiile monetare totale ale tuturor bunurilor și serviciilor de mediu la aproximativ 33 trilioane de dolari. Mai mult, și poate chiar periculos, două treimi din serviciile de mediu din întreaga lume sunt amenințate.

Cele mai frecvente amenințări la adresa biodiversității includ pierderea / degradarea habitatelor, exploatarea excesivă, răspândirea speciilor sau a bolilor invazive, schimbările climatice și poluarea. Toate aceste amenințări pot fi prevenite, dar, în special, toate pot fi oprite sau, sperăm, inversate.

Mai puțină poluare a mediului nostru ar fi nemaipomenită, începând cu eliminarea corectă și sigură a gunoaielor manajere. Mai mult, putem preveni exploatarea și degradarea terenurilor luând doar ceea ce avem nevoie.

De asemenea, putem începe să înlocuim ceea ce exploatăm, cum ar fi replantarea pădurilor. Da, acest lucru se face deja, dar la o scară mai mică decât cea mare, deci va fi dificil să inversați toate daunele produse deja.

Conservarea biodiversității nu numai că oferă organismelor din jur protecția și resursele necesare pentru a supraviețui, dar și susține așteptările noastre de o înaltă calitate a vieții în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *