La 13 octombrie 2022, a avut loc, la Academia Română, Conferința Științifică Internațională: “Biodiversitatea – Garanție a Securității Alimentației și Siguranței Alimentelor”. Evenimentul științific a avut loc prin sprijinul Institutului Național de Cercetări Economice “Costin C. Kirițescu” și Centrului de Studii și Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică “Acad. David Davidescu”, alături de Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești” și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea.

P R O G R A M 

JOI, 13 Octombrie 2022

930 – 1000  :  Primirea participanţilor

1000 – 1030 :  Deschidere oficială

  • Prof. univ. dr. Valeriu Tabără – Președinte ASAS
  • Acad. Ioan Dumitrache – Secretar General, Academia Română
  • Prof. dr. Luminița Chivu – Director General INCE
  • Prof. univ. dr. Ioan Jelev– Vicepreședinte ASAS
  • Prof. univ. dr. Gabriel Popescu – Director, CSCBAS

Prezentări – Sesiunea I, Aula ASAS

Moderator: Prof. univ. dr. Gabriel Popescu

1030– 1050Fundamentarea științifică și dezvoltarea de noi tehnologii pentru consolidarea biodiversității ecosistemelor viticole în vederea îmbunătățirii calității strugurilor
Autor: Liliana Lucia Tomoiagă

1050 – 1110Evaluarea serviciilor ecosistemelor forestiere
Autori: Marko Jelocnik, Jonel Subic

1110 – 1130:  Îmbunătățirea calității nutriționale a alimentelor prin diversificarea resurselor de materii prime
Autor: Nastasia Belc

1130 – 1200:  Pauză de cafea

1200 – 1220Comparația profilurilor fenolice ale măslinelor negre de masă obținute de pe piață și din grupul de producători locali cu profilele fenolice ale măslinelor negre de masă produse prin metoda caustică
Autori: Cansu Demir, Ozan Gürbüz

1220 – 1240Colecții de specii sălbatice de floarea-soarelui din Institutul Agricol Dobrudzha –  studiu și utilizarea lor în programe de creștere a plantelor de floarea-soarelui
Autor: Daniela Valkova

1240 – 1300Creșterea producției și calității la cultura de floarea-soarelui pentru sănătatea oamenilor și securitate alimentară
Autori: Maria Joița-Păcureanu, Gabriel Popescu, Laurențiu Ciornei, Mioara Negoiță, Laura Mihai, Victor Petcu, Luxița Rîșnoveanu, Daniela Oprea

1300 – 1320:  Resursele genetice vegetale la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea
Autori: Liliana Vasilescu, Silvia Străjeru, Elena Petcu, Eugen Petcu

1320 – 1340Discuții Generale

Prezentări – Sesiunea II, Sala 21

Moderator: Prof. univ. dr. Ioan Jelev

1030 – 1050Eficacitatea biostimulării cu Trichoderma harzianum și a măsurilor integrate agroecologice la hibrizi de porumb din convarietățile indurata și indentata
Autori: Victor Petcu, Gabriel Popescu, Corina Bubueanu, Angela Casarica, Laurențiu Ciornei, Petruța-Simona Simion, Ioana Todirică, Maria Joița-Păcureanu

1050 – 1110Strategia selecției asistată de markeri moleculari pentru asigurarea calității noilor genotipuri de grâu create la INCDA Fundulea
Autori: Matilda Ciucă, Cristina Daniel, Elena Laura Conțescu, Alina Gabriela Turcu, Alexandru Leonard Dumitru, Indira Galit, Cristina Marinciu

1110– 1130Creșterea racului de lac (astacus leptodactylus) în policultură cu specii de ciprinide – suport în biodiversitate
Autori: Elena Eugenia Mocanu, Neculai Patriche, Viorica Savin, Marcel Daniel Popa, Floricel Maricel Dima

1130 – 1200:  Pauză de cafea

1200 – 1220Siguranță și securitate alimentară asigurate prin biodiversitatea culturilor de cătină certificate bio din România. Studiu de caz
Autori: Gabriela Vlăsceanu, Nicole Petculescu, Cristina Bolcaş, Camelia Popa

1220 – 1240Producția și calitatea laptelui obținut pe pajiștile subalpine, sub influența măsurilor de îmbunătățire aplicate și a condițiilor climatice
Autori: Andreea Andreoiu, Teodor Marușca, Vasile Mocanu, Marcela Dragoș

1240– 1300Pământul și agricultura în actualitate
Autor: Ioan Bold

1300 – 1320 Diversitatea fenotipică a germoplasmei de fasole, cultură potențială în asigurarea securității alimentare
Autori: Diana Batîr Rusu, Danela Murariu, Domnica Plăcintă, Oana Mîrzan

1320 – 1340:  Discuții Generale

Postere – Sesiunea III

1130-1200 & 1340-1500

Moderatori: CS I dr. Elena Petcu și Dr. ing. Vili Dragomir

  1. Către o utilizare pe scară mai largă a proteinelor din surse alternative?
    Autor:  Romeo Ilie
  1. Analiza nivelului de poluare a aerului în parcurile din Novi Sad
    Autori: Svetlana Ignjatijević, Drago Cvijanović, JelenaVapa Tankosić
  1. Conservarea rudelor sălbatice ale plantelor de cultură – O garanție a securității alimentare
    Autori: Marius Dan Șandru, Dumitru Dorel Blaga
  1. Sistemele zoo-culturale actuale pentru producția de lapte de vacă
    Autori: Marcel Theodor Paraschivescu, Marcel Paraschivescu
  1. Analiza securității alimentare și a potențialului agricol autohton în contextul geopolitic actual
    Autori: Amalia-Gianina Străteanu, Lavinia Udrea, Mariana Sandu
  1. Agricultura regenerativă – analiză sistematică a literaturii de specialitate
    Autori: Ioana Todirică, Laurențiu Ciornei, Gabriel Popescu, Victor Petcu, Petruța-Simona Simion
  1. Asolamentul –fundament al biodiversității și garant al recoltelor sporite
    Autor: Vasile Popescu
  1. Provocări legislative privind organismele modificate genetic în cadrul conservării biodiversităţii
    Autor: Mădălina-Teodora Andrei

Co-organizator Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București.

Consiliul Științific

Institutul Naţional de Cercetări Economice “COSTIN C. KIRIȚESCU”

  • Prof. dr. CS I Luminița Chivu
  • Prof. dr. Valeriu Ioan Franc, m.c. A.R.
  • Acad. Lucian Liviu Albu
  • Prof. dr. CS I Radu Rey, m.o. A.R.

Centrul de Studii şi Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică “Acad. David Davidescu”

  • Prof. univ. dr. Gabriel Popescu
  • CS III dr. Ioana Claudia Todirică
  • CS III dr. Laurențiu Ciornei
  • CS I dr. Maria Joița-Păcureanu
  • CS III drd. Amalia-Gianina Străteanu
  • CS III dr. Victor Petcu
  • CS Petruța-Simona Simion
  • CS II dr. Marcel Theodor Paraschivescu

Cercetători asociați:

  • Paula Munteanu
  • Mădălina-Teodora Andrei
  • Dana Ene

Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti”

  • Prof. univ. emeritus, dr. ing. dr. H.C. SR I Valeriu Tabără
  • Prof. dr. CS I Ioan Jelev
  • Dr. ing. CS I Aurel Florin Badiu
  • Dr. ing. CS I Marian Verzea

 Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea   

  • CS I dr.ing. Elena Petcu
  • CS I dr.ing. Matilda Ciucă
  • CS II dr. Cătălin Lazăr
  • CS III dr. ing. Ancuţa Bărbieru

Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Studii Agroalimentare şi Mediu

  • Conf. univ. dr. Florentina Constantin
  • Conf. univ. dr. Georgiana-Raluca Lădaru
  • Conf. univ. dr. Lenuța Carmen Trică
  • Conf. univ. dr. Elena Irina Petrescu
  • Lect. univ. dr. Elena Preda
  • Asist. univ. dr. Alina Zaharia
  • Asist. univ. dr. Maria-Claudia Diaconeasa

Comitet de organizare

ACADEMIA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI SILVICE

  • Dr. ing. CS I Aurel Florin Badiu
  • Dr. ing. Vili Dragomir

CENTRUL DE STUDII ȘI CERCETĂRI DE BIODIVERSITATE AGROSILVICĂ “ACAD. DAVID DAVIDESCU”:

  • Prof. univ. dr. Gabriel Popescu
  • CS III dr. Ioana Claudia Todirică
  • CS III dr. Laurențiu Ciornei
  • CS III drd. Amalia Gianina Străteanu
  • CS Petruța-Simona Simion
  • CS I dr. Maria Joiţa Păcureanu
  • CS III dr. Victor Petcu
  • Asist. I Daniela Dobre

INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE AGRICOLĂ FUNDULEA

  • CS I dr. Elena Petcu
  • CS I dr. Matilda Ciucă
  • CS II dr. Cătălin Lazăr
  • CS II dr. Cristina Marinciu
  • CS II dr. Gabriela Șerban
  • CS III Daniela Horhocea

Invitație: „Biodiversitatea – garanție a securității alimentației și siguranței alimentelor”

Evenimentul științific se va desfășura, în Aula ASAS, în data de 13 octombrie 2022, începând cu ora 10:00.

Sunteți invitați să contribuiți la realizarea conferinței cu lucrări științifice care vor fi susținute în plen (comunicări stiințifice, referate, sinteze) sau în sesiunea de postere.

Vă rugăm să comunicați pe adresa cscbas@ince.ro, până la data de 15 august 2022, intenția dumneavoastră de participare: titlul lucrării, rezumatul în romană și în engleză, modalitatea de prezentare (în plen/poster), iar până la 30 septembrie 2022, vă rugam să transmiteți lucrările în extenso, în limba engleză.

Vă rugăm, totodată, ca propunerile dumneavoastră să fie strict asociate tematicii: rolului fundamental al  biodiversității agricole în asigurarea securității alimentare și a siguranței alimentelor. Organizatorii își rezervă dreptul de a nu admite în conferință lucrări cu valoare științifică scăzută. Rezumatele și lucrările în extenso vor fi publicate în volume separate.

Cu distinsă considerație,

Prof. univ. dr. Gabriel POPESCU

Director CSCBAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *