Multe populații de insecte sunt în scădere, iar o nouă ipoteză provocatoare sugerează că o problemă este aceea că nivelul creșterii dioxidului de carbon atmosferic (CO 2 ) face ca plantele să fie mai puțin hrănitoare. Aceasta ar putea crea probleme nu doar pentru insecte, ci pentru toată lumea.

În ultimii 5 ani, mai multe studii au documentat populațiile de insecte aflate în scădere, determinând titluri de genul „apocalipsă pentru insecte” și solicită eforturi de conservare sporite.  Săptămâna trecută, de exemplu, o meta-analiza a 166 de populații de insecte a constatat că, deși speciile terestre sunt într-adevăr în scădere, insectele acvatice par să se descurce mai bine. Dar un studiu efectuat într-o arie naturală din Kansas (SUA) l-a convins pe Michael Kaspari, un ecolog la Universitatea din Oklahoma, că declinul este real – și că „diluarea nutrienților” din plante ar putea fi o problemă majoră.
Dilutarea substanțelor nutritive „ar putea fi o problemă globală”, adaugă șiRoel van Klink, un entomolog la Centrul German de Cercetări Integrative pentru Biodiversitate, a cărei echipă a analizat săptămâna trecută tendințele insectelor.

Sursa: ScienceMag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *