Zeci de soiuri de mere și pere care nu au fost înregistrate anterior, considerate a fi unice pentru Țara Galilor, au fost descoperite de cercetătorii galezi.
Aproximativ 200 de pomi fructiferi din specii precum Malus şi Piraster au fost testaţi cu ADN în proiectul de doi ani pentru a găsi, a cataloga și conserva noi soiuri. Unele soiuri au fost propagate și sunt acum cultivate în 13 livezi comunitare în jurul Țării Galilor.
Studiul, finanțat de Loteria Ţării Galilor, a fost condus de Universitatea din South Wales și de societatea Welsh Perry & Cider.
Un soi de măr, numit Anglesey Sweet Jane, a fost descoperit în nordul ţării, la Anglesey, „fructul fiind destul de dulce, bun pentru consum”, au spus cercetătorii.
Un alt soi de măr, botezat Afal Tudwal, a fost găsit într-o veche livadă a Bisercii din Llanstadwell, Pembrokeshire. Despre acest măr nou descoperit, cercetătorii spun că gustul său a fost „acid, dar nu neplăcut” și poate fi folosit preponderat pentru cidru.
„Când am lansat acest proiect, nici unul dintre noi nu ar fi putut prevedea succesul imens al rezultatelor testării ADN-ului care ar rezulta din aceasta. Speram să găsim câteva soiuri unice, dar nu am avut în vedere că vor exista atât de multe varietăți de mere și de pere pentru cidru care nu au fost găsite decât în Țara Galilor”, a declarat preşedintele societăţii Welsh Perry&Cider.
Proiectul lor a fost creat în 2016 pentru a se verifica patrimoniul livezilor din Țara Galilor și a amplificat soiurile cunoscute de la aproximativ 30 la mai mult de 100.
Societatea a colaborat cu 13 grupuri comunitare pentru a planta și a regenera vechile livezi folosind soiurile redescoperite.
Aproape o mie de pomi fructiferi au fost plantați în livezi din Anglesey, Conwy, Gwynedd, Monmouthshire, Pembrokeshire, Powys, Wrexham.
Proiectul a costat 500 000 de lire sterline (aprox. 700.000 de euro) şi a fost finanţat integral din fondurile Loteriei galeze.