Un nou studiu a analizat morţile a 70.000 de păsări migratoare care şi-au pierdut vieţile după ce s-au lovit de clădirile din oraşele americane Cleveland şi Chicago în timpul nopţii. Analiza cercetătorilor se întinde pe 40 de ani, găsind că speciile care comunică între ele în timpul zborului prin sunete sunt mai supuse riscului.
Savanţii consideră că are legătură cu felul în care oraşele sunt iluminate. „Sunetele nocturne din timpul zborului au evoluat pentru a facilita luarea colectivă de decizii la păsări în timpul navigaţiei”, a precizat Benjamin Winger de la University of Michigan. „Dar acelaşi comportament social poate exacerba acum vulnerabilitatea la o tulburare antropogenică: lumina artificială de la clădiri”, a adăugat acesta.
Studiile anterioare au arătat că lumina artificială este asociată cu o creştere în sunete la aceste păsări nocturne. Deasupra oraşelor, păsările „se strigă” unele pe celelalte de trei ori mai des faţă de zonele rurale, mai întunecate.
Field Museum din Chicago a colectat date cu privire la coliziunile păsărilor din 1978 până astăzi. Oraşele Cleveland şi Chicago sunt de un interes special, întrucât se află de-a lungul rutei de migraţie nord-sud a păsărilor. În afară de o analiză mai generală a coliziunilor în oraşe, echipa a oferit un interes special unui centru de conferinţe din Chicago, un loc cunoscut ca hazard pentru păsări.
Au găsit că atunci când luminile sunt stinse, au loc mai puţine accidente.
„Am emis ipoteza conform căreia sincronizarea prin sunete este esenţială pentru luarea deciziilor în timpul migraţiei de noapte, indivizii din speciile care îşi transmit sunete în zbor se pot atrage atunci când sunt dezorientaţi de lumina artificială. Această relaţie creează un cerc vicios de creştere a ratei mortalităţii dacă indivizii dezorientaţi duc alte păsări la surse de lumină artificială”, au scris autorii studiului în lucrare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *