Somonii care revin în râurile din Alaska sunt din ce în ce mai mici deoarece aceștia petrec mai puțini ani pe mare. Concluzia aparține unor cercetători de la Universitatea din California, Santa Cruz, și Universitatea Alaska Fairbanks care au constatat că dimensiunea acestor somoni a scăzut dramatic în ultimii 60 de ani.
Somonul este important atât pentru oamenii, cât și pentru ecosistemele din Alaska, fiind o parte esențială pescuitului comercial și de subzistență, dar și în transportarea nutrienților din ocean în zonele interioare, fertilizând ecosistemele din interiorul sau din jurul râurilor în care acești pești își depun icrele. Somonul de mici dimensiuni reprezintă însă hrană mai puțină pentru persoanele care depind de el, un câștig mai mic pentru pescarii comerciali și mai puține îngrășăminte pentru ecosistemele terestre.

Ani de zile, oamenii din Alaska au observat că somonul sălbatic devenea tot mai mic, însă nu știau de ce. În noul studiu, cercetătorii au analizat date despre 12,5 milioane de pești. Datele au fost colectate pe parcursul a șase decenii (1957 – 2018) de către Departamentul de Pescuit și Vânătoare din Alaska. Acest set de date le-a permis cercetătorilor să înțeleagă modificarea mărimii corpului pentru patru specii de somon din toate regiunile din Alaska.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *