Cel mai bătrân copac din lume poate să fi existat cu câteva secole înainte ca primii bolovani să fi fost ridicați la Stonehenge, sugerează o nouă cercetare.
Uriașul antic, un alerce – Fitzroya cupressoides, cunoscut sub numele de „Gran Abuelo” sau „străbunicul” în spaniolă și care se înalță peste o râpă din Anzii din Chile – ar putea avea o vârstă de aproximativ 5.400 de ani, sugerează un nou studiu.
Dacă această dată ar putea fi confirmată, „Gran Abuelo” ar fi cu aproape 600 de ani mai în vârstă decât deținătorul actual al recordului oficial pentru cel mai bătrân copac din lume, un pin bristlecone din Marele Bazin din vestul SUA – Pinus longaeva – cunoscut sub numele de „Matusalem”.
Cu toate acestea, vârsta exactă pe care o are acest copac este încă oarecum contestată, deoarece confirmarea necesită o analiză a inelelor copacului – o metodă cunoscută sub numele de dendrocronologie și standardul de aur pentru determinarea vârstei unui copac – iar aceste date sunt în prezent incomplete. Datele care stau la baza modelului nu au fost încă publicate sau transmise unui jurnal evaluat de specialiști.
Indiferent de vârsta lui, copacul este în pericol și trebuie protejat, a spus Jonathan Barichivich, un om de știință în domeniul climei și ecologiei globale la Laboratorul de Științe Climatice și Mediu din Paris și cercetătorul care a creat modelul computerizat folosit pentru analizarea arborelui din China.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *