Într-o lume plină de faguri hexagonali anoști, un mic grup de albine australiene a ales să construiască structuri în formă de spirală.
Aceste albine aparțin genului Tetragonula. Aceste insecte australiene nu au ace, însă se revanșează pentru lipsa de apărare prin faptul că muncesc din greu să construiască fortărețe amețitoare din ceară a căror frumusețe a fascinat oameni din întreaga lume.
Totuși, aceste structuri spiralate sunt imense. Fiecare celulă circulară este o încăpere pentru ouă, construită de albinele lucrătoare care secretă ceară. Atunci când o celulă este gata, albinele lucrătoare trec la următoarea, construind într-un tipar spiralat care poate ajunge uneori la 20 de etaje, a explicat Tim Heard, entomolog din Australia.
Așadar, cum reușesc albinele Tetragonula să construiască aceste structuri? Are oare fiecare colonie un arhitect, specializat în construirea fagurelui sau fiecare albină lucrătoare urmează reguli de construire aflate în subconștient? Potrivit unui studiu publicat recent, răspunsul are legătură cu cristalele.
„Acești faguri urmează aceleași reguli simple care fac ca cristalele să crească într-un tipar spiralat. Fiecare albină pur și simplu respectă un algoritm”, a spus Julyan Cartwright, unul dintre autorii cercetării, care studiază tipare matematice găsite în natură.
„Atunci când oamenii construiesc o structură precum o clădire, dispun de un arhitect care face un plan și apoi constructorii îl urmează. Însă, când vine vorba de albine, noi am descoperit că acestea nu au nevoie de un plan. Pur și simplu stabilesc un set de reguli privind ce trebuie să construiască fiecare atunci când ajunge la fagure. Dacă folosim aceleași reguli într-un computer, putem produce aceleași spirale”, a mai spus Cartwright.
Ei bine, care sunt aceste reguli mai exact? Până nu vom reuși să întrebăm personal albinele, probabil că nu vom afla cu adevărat, au concluzionat oamenii de știință.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *