Folosind structuri minuscule ale creierului, cultivate într-un vas de laborator, cercetătorii au descoperit noi dovezi că un virus comun responsabil pentru ulcerații ar putea fi, de asemenea, o cauză a bolii Alzheimer.

Oamenii de știință au reprogramat celulele pielii umane în neuroni, le-au crescut în structuri 3D și apoi le-au infectat cu virusul herpes simplex HSV. Celulele au produs acumulări ale proteinei beta-amiloid similare placilor văzute în creierul persoanelor cu Alzheimer, echipa raportează săptămâna aceasta în Science Advances.

De asemenea, celulele au imitat boala în alte moduri, prezentând semne de inflamație crescută și semnalizare electrică redusă. Constatarea susține teoria că expunerea la anumiți microbi ar putea declanșa Alzheimer – idee susținută de alte studii care găsesc gene virale în creierul pacienților Alzheimer după moarte. Dar, având în vedere că infecțiile cu HSV sunt foarte frecvente, rămâne un mister de ce virusul ar putea declanșa boala doar în anumite creiere.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *