Oamenii care au s-au plimbat recent pe o plajă din Oregon, SUA, au fost surprinși să găsească rămășițele uimitoare ale unui pește exotic de 45 de kilograme care a eșuat la sute de kilometri distanță de habitatul său natural.
Peștele de peste un metru lungime, numit opah sau „peștele lună”, a fost descoperit pe malul din Sunset Beach în nordul statului Oregon în jurul orei 8 dimineața la data de 14 iulie. Creatura frumos colorată avea o combinație spectaculoase de nuanțe argintii și roșiatice pe corpul său circular, însoțite de pete albe și ochi aurii.
După ce au primit fotografii cu peștele eșuat de la un trecător, angajații de la un acvariu din apropiere au mers să recupereze rămășițele. Vizitatorii de la Seaside Aquarium au avut mai apoi oportunitatea de a vedea specimenul rar.
Cum a murit peștele?
Nu este clar ce s-a întâmplat cu peștele opah, însă creatura era „în stare bună, ceea ce înseamnă că se afla în apropiere de mal atunci când a murit”, a explicat Tiffany Boothe, manager la Seaside Aquarium.
Peștii opah sunt pelagici, ceea ce înseamnă că trăiesc în largul oceanului, însă sunt întâlniți de obicei de-a lungul coastei din California sau Hawaii, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din SUA. Cu toate acestea, „peștii lună” sunt extrem de dificil de găsit în această regiune nordică.
O explicație posibilă ar fi temperaturile tot mai calde ale mărilor și oceanelor, cauzate de schimbările climatice, care forțează peștii opah să părăsească apele care sunt prea calde și să se mute în altele mai răcoroase. „Peștii lună” sunt capabili să parcurgă distanțe lungi ca reacție la condițiile de mediu, potrivit NOAA.
Opah sau „peștii lună” sunt singurii pești cu sânge cald din zilele noastre
„Vedem unele organisme marine care se îndreaptă spre nord pe măsură ce temperaturile oceanului cresc. Cu toate acestea, nu avem suficiente date pentru a confirma că încălzirea mărilor face ca peștii să se deplaseze spre nord”, au adăugat cercetătorii de la Seaside Aquarium.
În 2015, un studiu coordonat de NOAA a arătat că peștii opah sunt singurii pești cu sânge cald din zilele noastre. Spre deosebire de alți pești ectotermici (cu sânge rece), peștii opah sunt endotermici și își pot controla temperatura corpului.
Foarte puține detalii sunt cunoscute despre biologia lor, deși oamenii de știință cred că „peștii lună” pot ajunge până la 1,8 metri lungime și pot cântări peste 272 de kilograme.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *