Experimentele pe teren pe parcele experimentale din pădurile tropicale arată cum se schimbă anatomia arborilor ca răspuns la condițiile prelungite de secetă. Aceste date pot fi folosite pentru a anticipa mai bine modul în care schimbările climatice vor afecta pădurile. Rezultatele au fost publicate în revista Ecologie și Evoluție .
Perioadele prelungite de secetă nu sunt episoade climatice bine experimentate de sistemele forestiere, în special cele situate în zonele tropicale. Acestea funcționează pe baza unei disponibilități mari de apă. Doar dacă trece prea mult timp, deteriorările – potențial dramatice – devin vizibile.
Acest lucru poate varia de la o încetinire simplă a creșterii plantelor până la un colaps ecosistemic pe scară largă, asta în cel mai rău scenariu. În orice caz, influențează semnificativ ciclul de carbon, precum și cel al apei și, prin urmare, climatul global.
Experimentele
Pentru a înțelege mai bine efectele secetei asupra pădurilor tropicale mature, un grup de cercetători a efectuat recent experimente pe teren. Astfel, au fost acoperite cu diverse materiale suprafeţe fixe de o jumătate de hectar de pădure pentru a limita precipitațiile, creând o stare de secetă artificială. Experiența a durat 2 ani .
Rezultatele obținute arată că arborii au răspuns rapid la deficitul de apă, schimbându-şi anatomia. Modificările au diferit în funcție de specie. În unele, vasele din lemn folosite pentru a transporta apa din sol spre frunze au devenit mai mici sau mai puţine. În altele, frunzele și țesăturile care formează cambiu şi felogen au devenit mai subțiri și mai bogate în fibre. Aceste schimbări anatomice arată că arborii maturi se adaptează – într-o oarecare măsură – la condițiile de secetă.
Adaptare limitată
Deși cercetătorii nu au identificat în mod clar limitele acestei capacități de adaptare, este de așteptat ca transportul apei din sol în atmosferă să fie încetinit. Arborele oferă oarecum securitatea apei prin limitarea cantității de apă returnată în mediul înconjurător. Cu toate acestea, în timp, acest proces tinde să determine o încetinire a ciclului hidrologic local.
Astfel, în cazul secetei durabile și/sau recurente, poate începe un cerc vicios . Vegetația ar ajunge să fie victima efectelor sale. Se așteaptă ca deficitele de apă să devină mai frecvente și mai persistente, în special în ceea ce privește schimbările climatice.