FAO va conduce 48 de proiecte și trei programe care abordează provocările de la intersecția dintre mediu, agricultură, silvicultură și resursele marine/de apă dulce.
Fondul Global pentru Mediu (GEF) a dat undă verde a 48 de proiecte conduse de FAO în valoare de aproximativ 2,9 miliarde USD – 294 milioane USD în finanțare de proiecte și 2,6 miliarde USD în cofinanțare – care vor juca un rol esențial în promovarea unei transformări durabile a sistemelor agroalimentare, pentru a pune capăt foametei și a conserva mediul.

Inițiativele, de care beneficiază 4,2 milioane de oameni din cinci regiuni diferite la nivel global, vor restaura peste 474.000 de hectare de teren; vor ajuta la îmbunătățirea practicilor pe peste 24 de milioane de hectare de habitate terestre și marine; crearea și îmbunătățirea managementului a peste două milioane de hectare de arii protejate pe uscat și pe mare; atenuarea a 133 de milioane de tone metrice de emisii de gaze cu efect de seră și eliminarea a 202 de tone metrice de agrochimice periculoase.

„Acesta este cel mai mare program de lucru al proiectelor FAO aprobat de Consiliul GEF. Lucrând îndeaproape pe teren cu parteneri și țări, aceste proiecte au potențialul de a îmbunătăți milioane de vieți prin transformarea sistemelor agroalimentare, ajutând în același timp la atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă. Împreună cu GEF, ne străduim să asigurăm securitatea alimentară globală împreună cu o agricultură durabilă, incluzivă și rezistentă, în beneficiul oamenilor și al planetei”, a declarat directorul general adjunct al FAO, Maria Helena Semedo, salutând decizia luată de cea de-a 66-a sesiune a Consiliului GEF, eveniment care a avut loc la Washington, Statele Unite, în perioada 5-9 februarie 2024.

46 de țări au colaborat cu FAO pentru a accesa finanțare de la GEF în acest program de lucru: Angola, Argentina, Barbados, Benin, Bhutan, Brazilia, Cambodgia, Chile, China, Dominica, Republica Dominicană, Ecuador, Eswatini, Grenada, Guyana, India, Indonezia , Kazahstan, Kârgâzstan, RDP Lao, Maldive, Mexic, Mongolia, Namibia, Nepal, Niger, Nigeria, Pakistan, Peru, Filipine, Insulele Solomon, Africa de Sud, Sudan de Sud, Sri Lanka, St. Kitts și Nevis, St. Vincent și Grenadine, Tadjikistan, Tanzania, Togo, Trinidad și Tobago, Tunisia, Türkiye, Turkmenistan, Uzbekistan, Venezuela și Vietnam.

Trei noi programe conduse de FAO

Consiliul GEF a aprobat, de asemenea, trei programe globale și regionale conduse de FAO, axate pe sistemele alimentare, oceanele și restaurarea ecosistemelor.

Programul integrat pentru sistemele alimentare (FSIP), împreună cu Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD), va direcționa 252 de milioane USD în finanțarea proiectelor și 2,2 miliarde USD în cofinanțare către 32 de țări. FSIP se concentrează pe transformarea sistemelor agroalimentare globale de la fermă la masă, astfel încât acestea să fie durabile, pozitive pentru natură, rezistente, incluzive și fără poluare. Programul va oferi beneficii globale pentru biodiversitate, abordând degradarea terenurilor și schimbările climatice, împreună cu îmbunătățirea securității alimentare, a nutriției, a veniturilor, a durabilității mijloacelor de trai și a rezistenței.

FAO va implementa proiecte în 22 de țări (Angola, Argentina, Benin, Bhutan, Chile, China, Ecuador, Eswatini, India, Indonezia, Kazahstan, Mexic, Namibia, Nigeria, Pakistan, Peru, Filipine, Insulele Solomon, Africa de Sud, Sri Lanka, Tanzania, Turcia) pentru a sprijini căile naționale de transformare a sistemelor alimentare sau alte cadre conduse de guvern și pentru a îndeplini angajamentele de mediu, cum ar fi Cadrul global de biodiversitate Kunming-Montreal și Acordul de la Paris.

Programul se concentrează în mod special pe opt lanțuri valorice și sectoare agroalimentare: porumb, orez, grâu, cacao, ulei de palmier, soia, animale și acvacultură. De asemenea, se așteaptă ca inițiativa să restaureze peste 870.000 de hectare de terenuri agricole degradate, păduri, pajiști naturale și zone umede, precum și să îmbunătățească practicile de management a aproape 14 milioane de hectare de teren. Aceste măsuri vor ajuta la atenuarea a peste 174 de milioane de tone metrice de emisii de gaze cu efect de seră și la eliminarea a 220 de tone metrice de pesticide extrem de periculoase.

Între timp, Programul integrat pentru oceane curate și sănătoase va direcționa finanțarea proiectelor în valoare de 100 de milioane de dolari către 14 țări, prin cofinanțare de 748 de milioane de dolari, pentru a reduce poluarea oceanelor de pe uscat în nouă ecosisteme marine mari (LME), inclusiv Golful Bengal. Marea Chinei de Sud, Caraibe, Marea Roșie, Marea Neagră, Curentul Humboldt, Curentul Agulhas și Platoul de Nord al Braziliei.

Programul abordează zonele hipoxice marine – cunoscute și ca „zone moarte” – prin reducerea surselor terestre de poluare din agricultură (utilizarea excesivă a îngrășămintelor, poluarea animalelor) și sursele industriale și municipale (ape uzate neepurate) prin măsuri politice și de reglementare și investiții în infrastructură. combinate cu gestionarea durabilă a resurselor naturale și soluții bazate pe ecosistem.

Despre GEF-FAO

În calitate de agenție parteneră pentru Global Environment Facility (GEF), FAO sprijină țările din întreaga lume în abordarea provocărilor complexe din legătura dintre sistemele agroalimentare și mediu. Portofoliul global GEF al FAO depășește în prezent 1,4 miliarde USD, asistând peste 120 de țări în proiecte care răspund la prioritățile locale, oferă beneficii globale de mediu și promovează Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *