Lumea se îndreaptă spre niveluri dezastruoase de încălzire globală care depășesc cu mult limitele prevăzute în Acordul de la Paris privind clima, în ciuda unei avalanșe de promisiuni de reducere a emisiilor de dioxid de carbon din partea guvernelor la summitul Cop26 al ONU.
Potrivit unui studiu publicat la Glasgow, creșterea temperaturii va depăși 2,4°C până la sfârșitul acestui secol, pe baza obiectivelor pe termen scurt stabilite de țări.
Acest lucru ar depăși cu mult limita superioară de 2C, care, conform Acordului de la Paris, ar trebui să rămână „cu mult sub” 2C, precum și limita mult mai sigură de 1,5C, care a fost stabilită în cadrul discuțiilor de la Cop26.
La acest nivel, fenomenele meteorologice extreme – creșteri ale nivelului mării, secetă, inundații, valuri de căldură și furtuni mai puternice – ar provoca distrugeri pe tot globul.
Estimarea contrastează puternic cu previziunile optimiste publicate săptămâna trecută, care sugerau că încălzirea ar putea fi menținută la 1,9C sau 1,8C, în urma angajamentelor anunțate în cadrul negocierilor, aflate acum în a doua săptămână și programate să se încheie în acest weekend.

Acele estimări se bazau pe obiectivele pe termen lung stabilite de țări, inclusiv India, al treilea mare poluator din lume, care își propune să atingă un nivel zero de emisii nete până în 2070.

În schimb, evaluarea sumbră a unei creșteri de 2,4C, realizată de Climate Action Tracker (CAT), cea mai respectată coaliție de analiză climatică din lume, s-a bazat pe obiectivele pe termen scurt ale țărilor pentru următorul deceniu.

Ce se întâmplă dacă se trece de 1,5C

Conform promisiunilor făcute la Glasgow, emisiile vor fi de două ori mai mari în 2030 decât ar trebui să fie pentru a nu depăși 1,5C, a constatat CAT. Oamenii de știință au avertizat că, dincolo de 1,5C, unele dintre daunele aduse climei Pământului vor deveni ireversibile.
Analiștii au constatat, de asemenea, o prăpastie între ceea ce au declarat țările că vor face în privința emisiilor de gaze cu efect de seră și planurile lor din realitate. Dacă se iau în considerare politicile și măsurile actuale, și nu doar obiectivele, încălzirea ar crește la 2,7C, conform analizei CAT.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *