Noi cercetări de la Universitatea de Stat din Oregon (OSU) din Statele Unite au dezvăluit primele dovezi fosile a unui fenomen botanic rar cunoscut drept „germinație precoce” în care semințele încolțesc înainte să părăsească fructul.

În cadrul unui studiu publicat în jurnalul Historical Biology, George Poinar Jr. de la OSU a descris un con de brad, vechi de aproximativ 40 milioane de ani și învăluit în chihlimbar baltic, din care ieșeau mai multe tulpini embrionare.
„Crucială pentru dezvoltarea tuturor plantelor, germinația semințelor apare de obicei în sol după ce o sămânță a căzut. Noi tindem să asociem viviparitatea, dezvoltarea embrionică în interiorul părintelui, cu animale și uităm că uneori apare chiar și la plante”, a explicat Poinar, expert internațional în folosirea plantelor și animalelor păstrate în chihlimbar pentru a afla mai multe despre biologia și ecologia din trecutul îndepărtat.
În vârful tulpinilor s-au format ace, fapt ce asociază fosila cu specia dispărută de pin Pinus cembrifolia, care a mai fost descrisă anterior cu ajutorul chihlimbarului baltic. Conurile de brad din chihlimbarul baltic nu se găsesc foarte ușor, iar cei care sunt descoperiți sunt foarte valoroși pentru că sunt de obicei foarte bine păstrați.
Viviparitatea la plante apare de obicei în unul din două moduri. Germinația precoce este cel mai comun dintre cele două, iar a doua modalitate este viviparitatea vegetativă, la fel ca atunci când un bulb se dezvoltă direct din floarea părintelui.
Aceasta este prima dovadă fosilă de viviparitate a semințelor la plante, însă acest fenomen putea să apară mult mai devreme. Nu există niciun motiv pentru care viviparitatea vegetativă să nu fie apărut cu sute de milioane de ani înainte în plante antice precum ferigile.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *