Somnul, activitate atât de necesară pentru refacerea organismului, nu reprezintă o caracteristică vitală pentru toate vieţuitoarele.

De exemplu,  pentru specia Drosophila melanogaster (musculița bețivă) somnul nu este esenţial pentru o supravieţuire îndelungată.

Cercetătorii care au analizat obiceiurile de odihnă ale musculiţelor de oţet susţin că ar putea fi necesar un timp mult mai redus de odihnă decât se credea anterior pentru a putea trăi, cel puţin în cazul acestei specii.

O serie de studii în care au fost implicaţi câini şi gândaci, demarate acum 55 de ani, au dezvăluit că lipsa somnului duce la scurtarea speranţei de viaţă. Metodele din spatele unora dintre aceste studii nu pot demonstra însă că subiecţii testelor au suferit din cauza lipsei somnului sau a stresului provocat de tratamentul pe care îl primeau, precum zdruncinarea constantă.

Noul studiu a utilizat o abordare mai blândă, scrie NY Times. Sistemul automat pe care cercetătorii l-au dezvoltat pentru monitorizarea musculiţelor a înregistrat mişcările insectelor cu ajutorul camerelor. Atunci când nu erau trezite repetat, masculii dormeau aproximativ 10 ore pe zi, iar femelele cinci ore pe zi, în medie.

Pentru a ţine musculiţele treze, cercetătorii au echipat sistemul cu mici motoare ce atingeau insectele atunci când rămâneau nemişcate pentru mai mult de 20 de secunde. Cu această metodă, cercetătorii au lipsit musculiţele de somn pe tot parcursul vieţii lor, perioada medie de odihnă fiind de maximum 2,5 ore pe zi.

Deşi femelele din experiment au murit cu 10 zile mai devreme decât celelalte musculiţe, masculii au avut o durată de viaţă normală, de aproximativ 50 de zile.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *