COP este prescurtarea pentru „conferința părților” la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, este cea de a 26-a reuniune a părților la convenție și este găzduită de Regatul Unit, în parteneriat cu Italia (la Glasgow- 31 Octombrie-12 Noiembrie).
1. Asigurați neutralitate climatica până la jumătatea secolului și păstrați încălzirea globalǎ sub 1.5 °C. Țărilor li se cere să prezinte obiective ambițioase de reducere a emisiilor pentru 2030, care se aliniază cu atingerea zero net până la jumătatea secolului. Pentru a îndeplini aceste obiective de extindere, țările vor trebui să: accelereze eliminarea treptată a cărbunelui, reducǎ defrișările, accelerați trecerea la vehicule electrice, încurajarea investițiilor în surse regenerabile.
2. Adaptați-vă pentru a proteja comunitățile și habitatele naturale. Clima se schimbă deja și va continua să se schimbe chiar dacă vom reduce emisiile, cu efecte devastatoare. La COP26 trebuie să lucrăm împreună pentru a permite și încuraja țările afectate de schimbările climatice la: protejarea și refacerea ecosistemelor, construirea de apărări, sisteme de avertizare și infrastructură rezistentă și agricultură pentru a evita pierderea de locuințe, mijloace de trai și chiar de vieți
3. Mobilizați finanțele. Pentru a ne îndeplini primele două obiective, țările dezvoltate trebuie să își respecte promisiunea de a mobiliza cel puțin 100 de miliarde de dolari în finanțare pentru climă pe an până în 2025. Instituțiile financiare internaționale trebuie să își joace rolul și avem nevoie de eforturi pentru a dezlănțui trilioanele de finanțare din sectorul privat și public necesare pentru a asigura zero net global.
4. Lucrați împreună. Nu putem face față provocărilor crizei climatice decât lucrând împreună.
@ La COP26 trebuie: finalizarea Regulamentului de la Paris (regulile detaliate care fac Acordul de la Paris să fie operațional) accelerarea acțiunilor pentru abordarea crizei climatice prin colaborarea dintre guverne, întreprinderi și societatea civilă.