Descoperirile arheologice arată că oamenii din regiunile arctice din nord-vestul Siberiei au stabilit legături comerciale pe termen lung cu populațiile eurasiatice, în urmă cu aproximativ 2.000 de ani.
Inițierea relațiilor comerciale a făcut parte dintr-o serie de schimbări sociale semnificative care au avut loc în această perioadă. Aceste schimbări au avut un impact asupra genomului câinilor siberieni, așa cum a demonstrat o echipă internațională de cercetători, condusă de paleogeneticianul LMU, Laurent Frantz.
Pe baza unor analize genetice ample, s-a dovedit că aceste animale au fost importate în Arctica Siberiană, procesul ducând la apariția rasei siberiene, cum ar fi rasa samoyed.
Cercetătorii au analizat genomul a 49 de câini din situri din Siberia și Eurasia, datând de acum 60 – 11.000 de ani. Patru dintre câinii siberieni provin din Ust-Polui, unde arheologii ruși și canadieni au descoperit rămășițele a peste 100 de câini, care au trăit acum aproximativ 2.000 de ani.
Câinii siberieni, folosiți ca bunuri comerciale
Numeroase descoperiri indică faptul că acest sit de pe peninsula îndepărtată Yamal, din Siberia de Nord-Vest, a fost utilizat pe o perioadă de aproximativ 400 de ani.
„Unii câini găsiți acolo par să fi fost îngropați intenționat. Dar există, de asemenea, dovezi care sugerează că mulți au fost mâncați. Câinii (siberieni n.r.) au fost folosiți pentru o varietate de scopuri, nu numai ca mijloc de transport, ci și ca parteneri de vânătoare și ca surse de hrană”, spune dr. Robert Losey de la Universitatea din Alberta și arheologul principal al studiului.
Artefactele descoperite în Ust-Polui includ mărgele de sticlă și obiecte din metal, care nu au putut fi fabricate local. De aceea, este posibil să fi provenit din zona de stepă, regiunea Mării Negre sau Orientul Apropiat, iar oamenii care locuiau pe peninsula Yamal să fi fost implicați în rețelele de tranzacționare, cu mai bine de 2.000 de ani în urmă.
Acesta a fost o perioadă de schimbări sociale și tehnologice semnificativă, cum ar fi exploatarea minereului de fier și a artefactelor legate de exploatarea renilor.
Noile analize genetice au arătat că acești câini se numărau printre mărfurile importate în Arctica Siberiană.
„În timp ce câinii arctici au evoluat izolat înainte cu cel puțin 7.000 de ani în urmă, ADN-ul genomic izolat de la câinii siberieni, datat între epoca fierului și epoca medievală, arată că au existat momente în creștere de materialul genetic derivat de la câini din stepele eurasiatice, dar și din Europa”, precizează dr. Tatiana Feuerborn, de la Universitatea din Copenhaga și autorul principal al lucrării.
Astfel, proporția de strămoși non-siberieni în rândul câinilor din peninsula Yamal a crescut semnificativ în această perioadă.
Cum a apărut câinele samoyed
Autorii studiului presupun că importul câinilor din zone mai indepărtate reflectă tranzițiile sociale din Siberia.
„Primii câini domesticiți în Arctica au servit, în primul rând, pentru sanie”, spune Frantz.
Această strategie de încrucișare și selecție pentru trăsături îmbunătățite a dus în cele din urmă la apariția unor descendenți canini moderni siberieni, cum ar fi câinii samoyed. Această rasă a rămas în mare parte neschimbată, încă din Evul Mediu.
În schimb, majoritatea celorlalte rase moderne au apărut din eforturile crescătorilor din secolele XIX și XX. Abia când exploratorii polari, precum Ernest Shackleton, au adus câini din Arctica și au început să se reproducă din ei, samoyedul și-a dobândit numele modern.
Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *