Într-un articol apărut recent în prestigioasa publicație Nature, un grup de cercetătorii a anunţat că sunt destule dovezi care arată că schimbări ireversibile s-au produs deja în mediul Terrei, de aceea consideră că planeta noastră se află într-o „stare de urgenţă planetară”. Oamenii de ştiinţă vorbesc despre un nivel critic la care deja am ajuns şi care produce consecinţe ireversibile ca topirea gheţarilor sau incendiile din pădurile tropicale din Amazon.

Cercetătorii spun că nu a mai rămas timp pentru a împiedica acest nivel critic, pentru că este produs în unele zone, însă a mai rămas o perioadă  de maximum 30 ani în care putem reduce poluarea, pentru a salva din pagube.

Cercetătorii studiului au identificat 9 zone globale care au ajuns la nivelul critic: distrugerile din Amazon, reducerea banchizei arctice, dispariţia masivă a recifului de corali, topirea gheţarilor din Groenlanda şi din Antarctica de vest, topirea permafrostului din zonele polare, schimbările climatice şi de mediu produse în pădurile boreale, încetinirea curenţilor oceanici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *