Până acum 5-10 ani putea fi văzut doar în Delta Dunării, iar acum, șacalul auriu (Canis aureus) este prezent în majoritatea judeţelor. El se înmulţeşte repede şi deja reprezintă un risc pentru ecosistem.
„Şacalul se răspândeşte deoarece am extirpat lupul, am lăsat o nişă ecologică liberă şi natura le umple cu ceva.Ca mărime e o vulpe mai mare. Dacă nu închizi găinile în coteţ le mănâncă, pot ataca chiar şi o oaie”, a spus biologul ieșean Şefan Aniţei.
Oamenii nu trebuie să își facă probleme dacă se întâlnescu cu șacalul auriu, pentru că nu atacă omul.
Șacalul auriu este mult mai vechi decât lupul
Şacalul auriu a evoluat dintr-un canid primitiv acum 1,9 milioane de ani. Este o specie de canid bazală, primitiva, mult mai veche decât lupul, de care îl despart cam 800 000 de ani de evoluție.
Şacalul auriu face parte din familia canidelor, precum vulpea şi lupul, şi locuieşte în nordul Africii, în sud-estul şi centrul Europei, dar şi în Asia.
Şacalii au 38-50 cm înălţime până la umăr şi între 74-106 cm lungime, cântărind între 7-15 kg, fiind mult mai mic decât lupul.
Ei preferă să îşi petreacă ziua în zone mlăştinoase, pentru a ieşi noaptea la vânat prin curţile oamenilor, consumând chiar şi din legume.
Pe teritoriul României, cele mai vechi resturi scheletice de şacal au fost semnalate în zonele Braşov şi Techirghiol, în depozitele de material neolitic amestecat cu material roman.
În Descriptio Moldoviae, Dimitrie Cantemir a oferit prima informaţie certă despre cical (şacal), considerându-l un animal al pământului venit din Sudul Dunării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *