Cercetătorii susțin că Câmpia Palaeo-Agulhas, din sudul Africii, a oferit adăpost pentru oameni și animale în timpul perioadelor glaciare.
Suprafața Pământului se află în continuă schimbare, iar noile studii ne dezvăluie modul în care strămoșii noștri au evoluat prin descoperirea unor regiuni care între timp au fost înghițite de ape. Un astfel de exemplu este cel al Câmpiei Palaeo-Agulhas, aflată acum în sudul Africii de Sud și care a fost un habitat important pentru oameni și animale, notează Science Alert.
Câmpia este acoperită în prezent de către apele oceanului, totuși, urme ale prezenței oamenilor pe suprafața acesteia pot fi găsite în peșterile din apropierea Golfului Mossel. În prezent acestea se află pe coastă, dar, în trecut acestea ar fi fost un punct din care putea fi observată întreaga câmpie.
„În timpul ciclurilor glaciare, platforma continentală a fost expusă”, explică antropologul Jamie Hodgkins de la Universitatea Colorado, Statele Unite ale Americii.
„Ar fi existat o suprafață imensă de teren în fața siturilor rupestre. Ne-am gândit că este probabil ca oamenii și carnivorele să vâneze animale în timp ce migrau spre est și spre vest”, mai adaugă cercetătorul.
Pentru a testa această ipoteză, oamenii de știință au testat dinți ai unor erbivore care au trăit în acea regiune în urmă cu 150.000 de ani pentru izotopi de oxigen și carbon. Acești izotopi pot fi folosiți pentru a determina modul în care animalele migrau.
Studiile anterioare au dovedit că precipitațiile sezoniere influențează speciile de plante care cresc în estul și vestul regiunii, iar asta înseamnă că izotopii din acestea pot fi folosiți pentru a urmări modul în care au migrat animalele.
Analiza izotopilor a relevat faptul că animalele care au fost incluse în acest studiu nu prezentau un tipar de migrare între vestul și estul regiunii. „În general, rezultatele izotopului de carbon-13 nu susțin un model de ecosistem în care majoritatea ierbivorelor au realizat migrații pe distanțe lungi care ar fi în concordanță cu un sistem de migrație est și vest de-a lungul Câmpiei Palaeo-Agulhas”, au scris cercetătorii în studiul lor.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *