Criza climatică și tăierea în masă a copacilor au făcut ca pădurile lumii să fie în mod semnificativ mai scunde și mai tinere per ansamblu, arată o nouă analiză.
Tendința este așteptată să continue. Oamenii de știință spun că va fi însoțită de consecințe îngrijorătoare pentru abilitatea pădurilor să mai depoziteze carbon și să medieze urgența climatică. De asemenea, cercetătorii sunt îngrijorați și pentru viața sălbatică care depinde de pădurile antice luxuriante.
Cercetarea a fost făcută asupra 150 de studii anterioare și a arătat că rata mortalității a copacilor a crescut. Rata s-a dublat în America de Nord și a crescut considerabil în pădurea Amazoniană, spre exemplu. Impactul distrugerii pădurilor a tăiat cu o treime aria de copaci bătrâni din 1900 până acum, spun cercetătorii.
Mai mult, creșterea temperaturilor cauzate de încălzirea globală a tăiat din capacitatea de creștere a copacilor și a crescut rata mortalității acestora. Aceste efecte au rezultat din cauza limitării fotosintezei și a stresului cauzat. De asemenea, temperaturile ridicate, seceta, furtunile puternice, paraziții și bolile afectează mai mult copacii mai bătrâni. Toate aceste pericole sunt în creștere.
„Studiul nostru a revizuit dovezile privind modul în care criza climatică accelerează mortalitatea copacilor, astfel cauzând pădurile lumii să fie mai mărunte și mai tinere”, a declarant Tom Pugh, cercetător de la Universitatea din Birmingham.
„Au devenit tot mai mici și mai tinere în ultimul secol, în principal din cauza oamenilor și a perturbărilor precum incendiile de vegetație, secete și invazii ale insectelor. Aceste aspecte continuă să crească în severitate și frecvență”, a mai explicat Pugh.
„În ultimii 100 de ani am pierdut multe păduri bătrâne. Au fost înlocuite pe de-o parte de păduri tinere, iar pe de altă parte de suprafețe fără păduri. Acest lucru are consecințe asupra biodiversității, silviculturii și asupra atenuării schimbărilor climatice”, a transmis Nate McDowell, cel care a coordonat studiul.
Creșterea nivelurilor de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă ar putea duce la creșterea copacilor. Însă cercetătorii spun că acest lucru s-a produs doar în cazul pădurilor tinere care beneficiază de nutrienți și apă în abundență.
Noile cercetători au fost publicate în jurnalul Science și includ analiza a datelor colectate prin satelit a schimbării în folosirea suprafețelor. Analiza estimează că tăierea copacilor de către oameni a tăiat suprafața totală de păduri cu 12% începând cu 1900.
Proporția de păduri bătrâne, copacii de peste 140 de ani, a scăzut de la 89% la 66% în acest interval de timp.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *