Olanda a găsit o soluție inedită pentru stimularea ecosistemului său prin construirea de noi insule pentru biodiversitate. Experții evocă una dintre cele mai mari operațiuni de restaurare a naturii realizate vreodată în Europa.

Markermeer (Lacul Marken) este o suprafaţă de apă de 700 km2 situată în centrul Olandei, o țară situată în mare parte sub nivelul mării și deosebit de vulnerabilă la creșterea nivelului apelor marine. Lacul Marken conține acum apă proaspătă de mare ajutor şi pentru reglarea intesităţii valurilor. Până de curând aceasta din urmă era doar o „baltă” tulbure, unde viața acvatică era insuficientă.

Într-adevăr, biodiversitatea lacului a fost subminată în ultimele decenii din cauza construirii unor diguri care separă Markermeer de un alt lac din apropiere, Ijsselmeer. Sedimentele care au fost spălate în prealabil s-au depus la baza lacului, ceea ce a afectat foarte mult fauna sălbatică.

Investiţie efectuată de un ONG

Construite în doi ani în urmă, cinci noi insule – toate denumite Marker Wadden – au restaurat biodiversitatea. Cele 700 de hectare au fost acoperite treptat cu vegetație și nu mai puțin de 127 de specii de plante au fost deja înregistrate, dintre care majoritatea se pare că au fost aduse de vânt.

În 2018, nu mai puțin de 30.000 de păsări migratoare au folosit acest nou spaţiu artficial ca loc de odihnă. Insulele au permis dezvoltatea planctonului în apă, garantând astfel o sursă de hrană pentru pești.

De menționat şi faptul că acest proiect a fost lansat şi susţinut de un ONG local, Natuurmonumenten, cu un buget de 60 de milioane de euro finanțat parțial de persoane fizice. De asemenea, priectul a fost  sprijinit şi graţie unui parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Gospodăririi Apelor, Ministerul Agriculturii, regiunile Flevoland și Olanda de Nord, precum și alte asociații de pescari și conservatorişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *