Patru recorduri importante în materie de schimbări climatice – concentrațiile de gaze cu efect de seră, creșterea nivelului mării, încălzirea și acidificarea oceanelor – au fost doborâte în 2021, potrivit celui mai recent raport privind starea climei globale.
Noul raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) ar putea fi una dintre cele mai clare și mai concise prezentări ale problemelor planetei noastre, văzute de ceva vreme încoace.
Pe lângă aceste patru mari recorduri, raportul evidențiază creșterea semnificativă a fenomenelor meteorologice extreme – inclusiv valuri de căldură excepționale, inundații, secetă și uragane – care au avut loc în 2021, ceea ce a dus la pierderi economice de miliarde de dolari și la creșterea îngrijorărilor legate de securitatea alimentară și a apei.
„Vremea extremă are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi”, a explicat profesorul Petteri Taalas, secretarul general al OMM, într-o declarație.
Oamenii de știință din domeniul climei care au comentat raportul l-au descris ca fiind „terifiant” și „sumbru”, dar nici nu este surprinzător, având în vedere că semnalele de alarmă sună de zeci de ani.

Mai presus de toate, experții spun că raportul evidențiază necesitatea de a ne intensifica în mod dramatic eforturile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon prin încetarea rapidă a utilizării combustibililor fosili și reducerea defrișărilor. În caz contrar, ne putem aștepta ca impactul schimbărilor climatice să fie și mai puternic.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *