O eclipsă totală de Lună a avut loc în această dimineaţă, luni (21 ianuarie). În timpul fenomenului, satelitul natural a avut o culoare roşiatică, de aici provenind şi denumirea populară de „Lună sângerie”.

Fenomenul a fost vizibil pe întregul teritoriu al ţării noastre, dar multe zone au fost fie înnorate, fie cu ceaţă densă. Cel mai bine, superLuna sângerie a fost observată de pe crestele munţilor.

Eclipsa de Lună se poate produce doar în timpul fazei de lună plină. Având în vedere că luna plină din ianuarie a fost de cea mai mare dimensiune din 2019, NASA a descris evenimentul ca fiind o „super” Lună. Conform Space, termenul a fost utilizat în ultimii zeci de ani şi a devenit popular mai ales după cele trei fenomene de Super Lună de la sfârşitul lui 2018. Pe teritoriul României, eclipsa totală de Lună a debutat azi, 21 ianuarie, la ora 04:36, moment marcat de intrarea Lunii în penumbra Pământului. La ora 05:34 au început să fie vizibile schimbări ale discului Lunii. Conform Observatorului Astronomic Amiral „Vasile Urseanu”, cel mai spectaculos moment al fenomenului a avut loc în faza de totalitate care a început la ora 06:41. Maximul a fost atins la ora 07:12 şi s-a încheiat la 07:4

De ce este eclipsa totală de Lună denumită Lună Sângerie?

Numele „Lună sângerie” este dat tuturor eclipselor lunare totale, având în vedere culoarea – un roşu portocaliu – pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului.

Nuanţa roşiatică este rezultatul împrăştierii şi refractării luminii solare prin atmosfera terestră pe măsură ce Luna trece prin umbra Pământului în timpul unei eclipse totale de Lună.

„Există aproximativ o eclipsă totală de Lună în fiecare an”, a declarat Walter Freeman, fizician din cadrul Universităţii Syracusa. El a adăugat că eclipsele de Lună nu au loc atât de des deoarece orbita Lunii este uşor înclinată, aşadar, „de obicei când Luna este plină, umbra Pământului trece fie puţin mai sus sau mai jos de satelitul natural”. De aceea, majoritatea lunilor din an nu au o eclipsă de Lună. Super-Luna Sângerie din 21 ianuarie a avut loc în această perioadă, deoarece Luna a trecut prin partea superioară a umbrei Pământului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *