În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător[1]. Această mișcare s-a născut pe planetă într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.

Sărbătorirea Zilei Pământului a fost propusă de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arăta față de mediu[2]. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri. După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în Istoria Omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde. Deci, în 2019 se împlinesc două decenii de atunci !

Ziua de 22 aprilie a devenit astfel sărbătoarea oficială a planetei și expresia comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde. În acest sens, au loc anual, la nivel mondial, numeroase campanii de sensibilizare a oamenilor, acțiuni de curățenie, concursuri și dezbateri pe teme ecologice, precum și numeroase expoziții dedicate frumuseților naturale ale Pământului.

Începând cu ziua de luni, 22 aprilie 2013, emisiunea de mărci poştale Ziua Pământului 2013 a putut fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară. În 2017, de Ziua Planetei Pământ, NASA a lansat un site unde oamenii pot “adopta” părți ale planetei.

[1] Prelucrare de pe site-ul https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Planetei_P%C4%83m%C3%A2nt, site vizitat pe 19 ianuarie 2019, orele 19:19

[2] Preluare din lucrarea How the First Earth Day Came About, by  Senator Gaylord Nelson

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *